ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Martina, 15, får ingen lön om det regnar

Susanna Mattsson · 20 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Hellre dåliga villkor än inget jobb alls”

klar

Artikellänk är kopierad

ARBETE. Långa arbetspass utan rast, sena kvällar och svarta löner är vardagsmat för många sommarjobbare. Martina är 15 år och arbetar i kiosk. Ett typiskt sommarjobb där arbetskamraterna är i hennes egen ålder. Och hennes inställning liknar många andras.– Visst, det är kanske dåliga villkor, men hellre dåliga villkor än inget jobb alls.

För det mesta står hon ensam i kiosken, hon stänger och räknar kassan på kvällarna. Är det dåligt väder får hon inte jobba alls. Hon har inte skrivit på något kontrakt och chefen har hon träffat i sammanlagt fem minuter.– I bland jobbar jag sju timmar i rad utan rast. Ska jag gå på toa måste jag stänga kiosken. Och om något händer? Jag jobbar ju inte ens här officiellt. Hon är ändå glad över jobbet. – Man kan inte hitta något vitt jobb i min ålder. Jag är tacksam att jag har jobb, men det känns tråkigt att min inspark på arbetsmarknaden ska kännas så stereotyp.

Anna Palmér på LO känner igen Martinas historia. – Varje dag springer vi på ungdomar som saknar arbetsgivarintyg eller som börjat jobba utan att ens få veta vad de har i lön.Hon rekommenderar alla sommarjobbare att ringa LO:s hjälptelefon för att höra vad som gäller innan de tar jobbet. Men arbetar man svart är man skyddslös.– Då är det inget vi kan göra om något inträffar.

klar

Artikellänk är kopierad

Susanna Mattsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro