ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Martinas sjukhus ska inte skrämma barnen

Urban Brådhe · 18 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Martina Ullman ligger bakom barnsjukhuset som fått namn efter henne – och är Sveriges första privata barnsjukhus.

Martina Ullman ligger bakom barnsjukhuset som fått namn efter henne – och är Sveriges första privata barnsjukhus.


klar

Artikellänk är kopierad

BARN. Martina Ullman är sjuksköterskan som gett namn till landets första privata barnsjukhus som in­vigs i Stockholm i dag.

Metro träffade henne på sjukhusets öppna hus i går. Och det är en dröm som bli verklighet för Martina.– Det var flera anledningar till att jag kom på idén. Bland annat köerna för att komma till den lättaste och enklaste formen av sjukvård. Jag har jobbat med kroniskt sjuka barn och det var svårt för dem att komma till på sjukhusakuterna. Jag tänkte att det här måste man kunna göra något åt – varför inte starta ett sjukhus där vi kan avlasta just den biten där det är som mest tryck.

Det är ingen sjukhuskänsla här.– Nej, det är också det som varit tanken – att få ihop mixen av hemmiljö och sjukhusmiljö i ett. Det kan upplevas skrämmande med kala sjukhusmiljöer.

Vården på Martina ska vara bättre än annan vård – hur kommer patienterna att märka det?– Snabbheten. Vi har organiserat det så att det ska gå fort. Det är inte så att vården här ska vara bättre egentligen, det håller jag inte med om. Men vi ska vara lika bra. Den offentliga vården är jättebra. Man kan välja det här om man vill ha det mer personliga.

Ni har fått mycket kritik. Många ifrågasätter att bara barn med föräldrar som har råd kan komma hit. Hur ser du på det?– Min grundtanke är att det här ska gynna alla barn. De barn som kommer hit lämnar plats till någon annan någon annanstans. Ingen får det sämre av att vi gör det här. Självklart lyssnar vi på kritik, men jag delar inte alls den åsikten.

Föräldrar som köper en vårdförsäkring för två barn får betala över 7 000 per år. Vad gör det värt det?– Det är ju helt upp till dem som väljer att försäkra sitt barn eller kommer hit och betalar kontant, om de tycker att det är värt det.

1 400 kronor för ett akutbesök

VÅRD. På måndag öppnar barn­sjukhuset Martina. Sjukhuset tar emot barn med privata sjuk­vårdsförsäkringar och barn utan försäkring vars föräldrar är beredda att betala minst 1 400 kronor.– Läkarbesöket och de vanliga provtagningarna ingår. Man får betala mer beroende på den vård barnet behöver, säger sjukhusets vd Peter Wasmuth.

Nästa år öppnar sjuk­husledningen två barn­sjukhus till, ett i Göte­borg och ett i Öresunds­re­gion­en.

klar

Artikellänk är kopierad

Urban Brådhe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro