ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Marwan, 4, på flykt undan kriget i Syrien

Karin Winter · 18 Feb 2014
Uppdaterad 19 Feb 2014

Mer än 1 miljon barn har flytt Syrien. Marwan fångades på bild när han får hjälp av FN-personal att hitta sin familj.

klar

Artikellänk är kopierad

En bild på en ensam 4-årig syrisk pojke ensam i öknen mellan Syrien och Jordanien har fått stor spridning på sociala medier.

Bilden kommer från flyktingarbetaren Andrew Harpers privata Twitter-konto. Han arbetar för UNHCR i Jordanien och har lagt upp en bildserie från när FN i söndags hjälpte en stor grupp flyktingar från Syrien över till jordanska gränsen.

CNN:s programledare Hala Gorani spred bilden med texten att Marwan hittades av FN-personal när han ensam korsade öknen efter att ha kommit bort från sin familj.

Många reagerade på bilden och ville veta mer. Var pojken helt ensam i öknen och hur länge hade han varit ifrån sin familj?

I bildserien från Harper kan man se att det går en stor grupp människor framför pojken. 4-åringen hade hamnat på efterkälken och tillfälligt separerats från sin familj. Pojken fick hjälp av FN-personal att komma ifatt sin familj och återförenades kort efter att bilden togs, enligt Harper.  

I november 2012 rapporterade FN om över 70 000 syriska familjer som lever utan fadern i familjen och 3 700 barn som har blivit separerade från sina familjer. Hittills har kriget i Syrien lett till att 2,5 miljoner människor flytt, enligt UNHCR. Mer än hälften av dem är barn.

Samtidigt som förhandlingarna i Schweiz mellan den syriske presidenten al-Assad och oppositionen bröt samman under lördagen var Marwan och hans familj på flykt, tillsammans med hundratals andra.

Saudiarabien, USA, Storbritannien och Frankrike skyllde de misslyckade förhandlingarna på al-Assad-regimen, efter att de satt upp oppositionens deltagare i fredssamtalen på en terroristlista.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Winter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro