ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Maskinen som mäter 27 kilometer i omkrets

Rikard Berglin · 27 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
LHC – domedagsmaskin eller ett intressant experiment? 

LHC – domedagsmaskin eller ett intressant experiment?  Foto: MARTIAL TREZZINI/AP Photo


klar

Artikellänk är kopierad

Inne i domedagsmaskinen.
Inne i domedagsmaskinen.

Den kallas LHC, Large Hadron Collider, är 27 kilometer i omkrets och har kostat 57 miljarder kronor att bygga. Nu trycker fysikerna på startknappen till den största partikelacceleratorn som någonsin byggts.Domedagsmaskin säger vissa, det intressantaste experimentet i världen just nu, säger andra. Just nu pågår nedkylningen av den gigantiska acceleratorn, på gränsen mellan Schweiz och Frankrike. När temperaturen börjar närma sig den absoluta nollpunkten, något som sker i slutet av juni, sätter de första experimenten igång.– Det finns en teori, standardmodellen, som förklarar alla partikelfysikexperiment som vi gjort fram tills nu, men den teorin är inte fullständig. Så det blir spännande att se om vi kan hitta tecken på vilken väg man ska gå för att leta efter en större teori, säger Kerstin Jon-And, professor i fysik vid Stockholms universitet, och ordförande för ett av de största experimenten vid LHC.Målet är alltså den mytomspunna ”teorin om allt”. Vägen dit är lång, men svaren på några av delfrågorna, finns med den nya partikelacceleratorn inom räckhåll. Fysiker hoppas bland annat få veta om Higgs partikel, som förutspåddes redan på 60-talet, verkligen finns. Om den finns så skulle det förklara varför saker och ting har en massa.

En annan fråga gäller materia och antimaterias olika beskaffenheter. De tu ska ha uppstått i lika stor mängd, och där efter omedelbart förintat varandra vid universums tillkomst. Så skedde uppenbarligen inte, för då hade vi inte existerat. Materia fick övertaget, av någon för vetenskapen ännu okänd anledning.

I takt med att starten närmat sig för Large Hadron Collider har kritiken tilltagit i styrka. Det har spekulerats i att experimenten vid anläggningen skulle kunna skapa svarta hål i miniatyr, som successivt skulle växa, och till sist sluka hela planeten. Kerstin Jon-And tar dock farhågorna med ro.– Det är inte första gången sådana här kollisioner äger rum. Det händer hela tiden i jordatmosfären och på andra ställen i rymden, och skulle det skapa svarta hål så skulle vi nog ha försvunnit för länge sedan. 

klar

Artikellänk är kopierad

Rikard Berglin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro