ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Massavhopp från MP – nu saknar partiet valsedlar i 50 kommuner

David Peterson · 22 Maj 2018
Uppdaterad 22 Maj 2018
MP saknar valsedlar i 50 kommuner.

MP saknar valsedlar i 50 kommuner. Foto: Wikimedia Commons


Miljöpartiet har svårt att hitta lokala företrädare. Sista dagen för att beställa valsedlar till kommunvalet har passerat och i dagsläget saknar MP kandidater i 50 kommuner, rapporterar Ekot.

klar

Artikellänk är kopierad

Miljöpartiet har svårt att hitta lokala företrädare, skriver Sveriges Radio Ekot. Medlemstappet innebär bland annat att partiet inte lyckats beställa valsedlar till över 50 kommuners fullmäktigeval.

– Det första och viktigaste skälet är att vi har tappat två tredjedelar av våra medlemmar och vi har alltså inte folk till att fylla på en kommunlista, säger Krister Haagman, som är Miljöpartiets ordförande i Hjo, en av de kommuner där partiet nu ger upp, till radion.

Miljöpartiet är det riksdagsparti som har beställt valsedlar i minst antal kommuner. På andra plats kommer Kristdemokraterna, som inte lyckats hitta kandidater i 34 kommuner.

Det går att ställa upp i valet till kommunfullmäktige även om man inte lyckats beställa valsedlar i tid. Men då måste det finnas minst två kandidater som lämnat sitt samtycket. Valmyndigheten garanterar heller inte att valsedlarna dyker upp i rätt tid.

Att partiet har så svårt att hitta nya personer som vill ställa upp för val till kommunfullmäktige beror delvis på att flera miljöpartister är besvikna. Samtidigt är flera veteraner trötta på partiet och vill inte längre företräda MP.

– Det blir ju en följd av att man från Miljöpartiets ledning har valt att försvara regeringssamarbetet till varje pris. Då skapar man ju den här typen av problem i de lokala organisationerna, säger Krister Haagman till Ekot.

Flera partier ställer upp i nästan alla 290 kommuner.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro