ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Massavhoppet från SD – här klipper de sina medlemskort

Linnea Bergman · 15 Mar 2018
Uppdaterad 16 Mar 2018
I videon syns hur politiker för Sverigedemokraterna klipper sönder sina medlemskort och lämnar partiet.

I videon syns hur politiker för Sverigedemokraterna klipper sönder sina medlemskort och lämnar partiet. Foto: Skärmdump.


Sverigedemokraterna är odemokratiska. Det anser tio tidigare medlemmar i Motala och Vadstena som nu har spelat in en film där de klipper sina medlemskort och blir politiska vildar.

klar

Artikellänk är kopierad

På videon som spelats in av SD-politiker i Motala och Vadstena syns hur politiker efter politiker går fram till ett bord, tar fram en sax och klipper sitt medlemskort hos Sverigedemokraterna.

Först ut på filmen är Joakim Pripp, engagerad i Sverigedemokraterna sedan elva år tillbaka och ledamot i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och socialnämnden i Motala kommun.

– Sverigedemokraterna är så odemokratiska. Jag avgår och klipper mitt kort, säger han på filmen.

Upptakten till massavhoppen är ett ogiltigförklarande av ett lokalt årsmöte. Valberedningen hade tagit fram ett förslag där dagens toppnamn Joakim Pripp och Fredrik Lantz skulle petas. Men på årsmötet antogs i stället en alternativ lista där Pripp och Lantz fanns med.

Men beslutet överklagades till partiets verkställande utskott i Stockholm som ogiltigförklarade mötet.

Då bestämde sig ett tiotal i partiet att lämna och samtidigt demonstrativt klippa itu sina medlemskort.

LÄS MER
SD:s riksdagslista: Tidigare partiledaren petas

– Vi vill markera att vi inte accepterar odemokratiska saker. Det här partiet ger jag inte mycket för, säger Joakim Pripp.

Han menar att beslutet att ogiltigförklara årsmötet bara är en del av en större struktur inom partiet.

– Det är en dåligt ledning med Richard Jomshof i spetsen. Tyvärr har jag känt av det här sedan 2010. Det är så odemokratiskt eftersom de gynnar sina kamrater och släktingar. Vi som vill bedriva politik ser att det är fulspel, säger han.

Joakim Pripp menar att Sverigedemokraterna försöker se till så att medlemmarna inte säger något negativt om partiet.

– Nu är jag inte medlem i partiet längre så jag får berätta. Men är du medlem så får du inte säga något negativt. De använder sin kommunikationsplan för att hota folk att vara tysta, säger han.

Jan Svensson, partiets distriktsordförande i Östergötland, håller inte med om kritiken som riktas mot partiet. 

– Det här är något som medlemmarna i Motala tagit beslut om efter att de bland annat blivit drabbade av att årsmötet blivit ogiltigförklarat. Det är det det handlar om och ingenting annat.

Ligger det något i det de säger om att Sverigedemokraterna är odemokratiskt? 

– Nej, absolut inte. Det är så långt ifrån verkligheten man kan komma. Det är ett mycket demokratiskt parti, säger Jan Svensson.

Under torsdagen uteslöts även riksdagsledamoten Olle Felten från Sverigedemokraterna. Olle Felten hade petats från riksdagslistan inför valet och enligt uppgifter till TT bokat en presskonferenslokal i Riksdagen för det nystartade högerpopulistiska partiet Alternativ för Sveriges räkning.

I ett mejl från Sverigedemokraternas riksdagskanslichef som läckte ut på Twitter beordrades även medlemmar i Sverigedemokraterna att inte gå på partiet Alternativ för Sveriges presskonferens. ”Ni får inte gå på presskonferensen kl 11.30. Det är direkt order från högsta ledningen…” stod det i det läckta mejlet.

I helgen kommer Sverigedemokraterna hålla valkonferens där partiets riksdagslista ska antas. När riksdagslistan nyligen presenterades fick namnen som inte var med mer uppmärksamhet än de som var med. 14 av de 45 personer som i dag utgör Sverigedemokraternas riksdagsgrupp föreslogs petas mot sin vilja.

Inför helgens valkonferens finns även en alternativ lista där tre av de ratade riksdagsledamöterna, Kent Ekeroth, Mikael Jansson och Fredrik Eriksson, finns med.

På filmen syns hur Sverigedemokrater i Motala och Vadstena klipper sönder sina medlemskort i partiet. Metro har fått tillåtelse att använda videon.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro