ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Massavhysning av tiggare på Sergels torg

Tomas Lundin · 11 Feb 2015
Uppdaterad 11 Feb 2015
De personer som slagit sig ner på Sergels Torg har hänvisats till akutboende i Vårberg.

De personer som slagit sig ner på Sergels Torg har hänvisats till akutboende i Vårberg. Foto: TT


Tidigt på onsdagsmorgonen har polisen avhyst ett femtiotal personer som slagit läger på Sergels torg. – De fick fram till åtta på sig att ta med sig sina saker. Sen kommer trafikkontoret och städar, säger Tove Hägg på Stockholmspolisen till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

UPPDATERING: Tiggarnas kläder bränns och blir fjärrvärme Insatsen har genomförts i samarbete med Socialtjänsten och Stockholms stad efter att en rad anmälningar kommit in om bosättningarna på plattan. 

– Vi har informerat de som varit i närheten av den här wellpappen och madrasserna om att de begagnar en plats som är tillståndspliktig, säger Tove Hägg. 

Eftersom lägren inte kan sägas vara tillfälliga innebär det ett brott mot ordningslagen. Polisen beskriver insatsen som lugn. ► EU-migranter hjälps till jobb I sociala medier har insatsen kritiserats och även på plats har förbipasserande ställt sig frågande till massavhysningen. 

– Det kan ha varit ett par personer som kommit fram och undrat vad vi gör och vad det finns för alternativ och då har Socialtjänsten varit här och förklarat, säger Tove Hägg.

De avhysta har hänvisats till ett akutboende i Vårberg som Stockholms stad satte upp vid årsskiftet för att användas vid särskilt kalla nätter.

– Tanken är att den lokalen också ska kunna användas vid till exempel avhysningar så den har varit bemannad och öppen, säger Veronika Wolgast Karlberg, projektledare på Stockholms stad. ► Rickard, 16, filmade attack mot tiggare utanför mataffär Personerna får bara bo där i ett par dagar. Därefter är det ingen som vet var de ska bo. – Det är ett problem. Vi har egentligen bara tre redskap, akut logi, akut mat och eventuellt hemresa. Vi har de förutsättningar vi har och försöker jobba tillsammans med den ideella sektorn för att skapa någon sort ett plus ett blir tre-effekt, säger Veronika Wolgast Karlberg. Hon berättar att det kommit dubbelt så många EU-migranter under december-januari som samma tid förra året. Vissa bosätter sig i läger på mer avskilda platser, men boplatser mitt i stan har blivit vanligare. – Man såg inte sovplatser i gatumiljö på samma sätt förut, hur det kommer sig vet jag faktiskt inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro