ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Massavlyssning kan bli fråga för FN

Mathias Gerdfeldter · 3 Nov 2013
Uppdaterad 3 Nov 2013
Massavlyssning kan bli fråga för FN FN:s generalförsamling kan säga nej till avlyssning.

Massavlyssning kan bli fråga för FN FN:s generalförsamling kan säga nej till avlyssning. Foto: TT


En FN-resolution mot spionage och massavlyssning kan bli verklighet. Ett tysk-brasilianskt förslag ser ut att ha goda chanser att godtas av generalförsamlingen, och skulle i sådana fall bli en skarp markering mot USA:s uppmärksammade avlyssning av medborgare i flera länder världen över.

klar

Artikellänk är kopierad

Tyskland och Brasilien har tillsammans tagit fram förslaget som kräver ett stopp för spionage och massavlyssning av internetanvändare, skriver brittiska The Guardian, tidningen som har publicerat flera av de hemligstämplade dokument som Edward Snowden läckte om amerikanska NSA:s globala massövervakning.

►Läs mer: NSA hackade Google och Yahoo.

Om resolutionen godtas i FN:s generalförsamling, skulle det innebära att samtliga 193 medlemsländer offentligt uttryckte sin oro över den avlyssning på internet som på senare tid har uppmärksammats världen över. Särskilt vänder sig resolutionen mot avlyssning och spionage som utförs av ett land i ett annat. Dessutom krävs ett totalt stopp för ”överflödig” elektronisk övervakning, datainsamling och integritetskränkningar.

Ingenstans i förslaget pekas USA ut som direkt ”måltavla” för resolutionen, men det ska vara klart underförstått att det är dit texten riktas, i samband med den pågående NSA-skandalen. Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Brasiliens president Dilma Rousseff har båda tidigare tagit starkt avstånd från och fördömt amerikanska NSA:s massavlyssning.

►Läs mer: Bildt fruktar inte USA-avlyssning

Enligt The Guardian menar flera toppdiplomater att förslaget har goda chanser att accepteras. En FN-resolution i generalförsamlingen är dock inget bindande dokument, utan främst en politisk markering. Däremot kan länder som bryter mot en sådan resolution drabbas av utrikespolitiska besvär, då de står i högt anseende på det globala politiska planet.

Enligt The Guardian har FN denna vecka meddelat att USA har försäkrat att de inte spionerar på det internationella samfundet, efter en rapport om att NSA ska ha fått tillgång till FN:s video- och möteskanaler.

►Läs mer: Bildt får mothugg på Twitter om FRA

klar

Artikellänk är kopierad

Mathias Gerdfeldter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro