ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Massdöd i Indien efter steriliseringar på löpande band

Tomas Lundin · 11 Nov 2014
Uppdaterad 11 Nov 2014
Kort efter operationen började tiotals kvinnor få svåra smärtor.

Kort efter operationen började tiotals kvinnor få svåra smärtor. Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Några av kvinnorna vårdas på sjukhus.
Några av kvinnorna vårdas på sjukhus.Foto: TT
Några av kvinnorna vårdas på sjukhus.
Några av kvinnorna vårdas på sjukhus.Foto: TT
Anhöriga till kvinnor som avlidit efter steriliseringen sörjer.
Anhöriga till kvinnor som avlidit efter steriliseringen sörjer.Foto: TT

De lockas med pengar för att genomgå sterilisering. Men slarviga operationer på löpande band har lett till en massdöd bland kvinnor i Indien. Åtta kvinnor som opererats på samma dag dog efter ingrepp på en steriliseringsklinik.

För att komma tillrätta med landets befolkningsexplosion har Indiens regering startat ett program där varje kvinna belönas med 1 400 rupier, ungefär 170 kronor, för att bli steriliserad. 

Svåra komplikationer har följt efter att 83 kvinnor genomgått operationer där deras äggledare snörts av på ett sjukhus i Bilasphur City i östra Indien, rapporterar Sky News. Efter operationerna skickades kvinnorna hem snabbt, men började klaga på svåra smärtor och feber. Deras tillstånd förvärrades snabbt och de flyttades till ett annat sjukhus där åtta av avled. 64 kvinnor vårdas fortfarande på sjukhus.

Bara ett fåtal klarade sig från komplikationer efter operationerna och myndigheter ska nu undersöka vad som har gått fel. 

Sona Sharma, ordförande för rättighetsgruppen Population Foundation of India, menar att fattiga kvinnor  ofta lockas att steriliseras för att få de småsummor som regeringen erbjuder. Hälsoarbetare som för kvinnor till steriliseringsklinikerna får också en liten summa i provision.

– Kvinnor är i frontlinjen för befolkningskontroll och deras liv kan riskeras, medan männen inte anses kunna riskera en operation. Det är en social fråga också, säger hon till Sky News.

Trots att Indien steriliserar flest kvinnor i världen – nästan fyra av tio steriliseringar i världen utförs i Indien – har de missat målen för befolkningsbegränsning varje år de senaste 50 åren och befolkningen växer med två Sverige varje år.

För att hinna med att nå upp till målen har alltför många operationer genomförts varje dag och även om det är standardingrepp har infektionsfrekvensen varit väldigt hög, menar Sona Sharma.

Familjerna till de döda kvinnorna får nu runt 20 000 kronor var i kompensation för sina döda hustrur och mödrar.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro