ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Massgrav funnen i Kongo-Kinshasa

Stockholm TT · 24 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

FN-styrkan Monucs presschef Kemal Saiki sade på fredagen att graven hittades efter tips. Hittills har två misstänkta arméofficerare gripits.

Graven ligger i närheten av en arméförläggning i Bavi, fyra mil söder om regionshuvudstaden Bunia. Det mesta tyder på att offren dödades ganska nyss. Utredarna tror att det rör sig om människor som försvann under arméräder mot milisgrupper kring månadsskiftet augusti-september. -Det finns vittnen som direkt anklagar arméns första brigad, som är baserad där, sade Saiki. Första brigaden är en av flera armékårer som byggts upp av rester av den myriad av milisgrupper och arméförband som deltog i kriget i Kongo-Kinshasa 1998- 2003.

Armén har ofta anklagats för övergrepp i de östra provinserna, där våldet har pågått i stor skala långt efter det officiella krigsslutet.

Den nu påträffade massgraven har med all sannolikhet tillkommit minst en månad efter de allmänna val som skulle markera övergången till ett fredligt och demokratiskt Kongo-Kinshasa.

Anneke Van Woudenberg vid människorättsorganisationen Human Rights Watch säger att omkring 70 mord eller summariska avrättningar av civila har dokumenterats i Ituri under det senaste året. Hon säger att civila ofta förs bort av armén för att sättas in i tvångsarbete eller för att de misstänks för samröre med miliser.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro