ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Massiv nätattack mot flera globala speljättar

Mathias Gerdfeldter · 25 Aug 2014
Uppdaterad 25 Aug 2014
Sony och Blizzard är två av företagen som har drababts

Sony och Blizzard är två av företagen som har drababts


Flera globala jättar inom spelbranschen, bland andra Sony och Blizzard, har på måndagsmorgonen svensk tid drabbats av en samordnad överbelastningsattack, som har kraschat deras servrar. En grupp som tycks stödja terrororganisationen IS har tagit på sig attackerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Flera spelnätverk ligger på måndagsmorgonen svensk tid nere, efter en stor samordnad överbelastningsattack, skriver spelsajten Shacknews . Främsta målet tycks ha varit Sonys Playstation Network (PSN), men även Blizzards Battle.net, som tillhandahåller storspel som ”World of Warcraft” och ”Diablo 3”, samt servrarna till ”League of Legends” och ”Path of Exile” ska ha blivit utsatta. Dessutom ska Microsofts spelnätverk Xbox Live ha påverkats.

Angreppet består av DDOS-attack, som innebär att ett stort antal datorer, styrda av antingen människor eller robotar, alla samtidigt försöker komma åt en server. På så sätt överbelastas servern så vida att den blir instabil och till slut tvingas stängas ner.

Flera av spelföretagen har själva bekräftat att de har drabbats av attacken. Sonys PSN skulle under måndagen ha legat nere till följd av planerat underhållsarbete, men detta är alltså inte anledningen till att servrarna i dag har legat nere. Sony bekräftar samtidigt i en bloggpost att ingen personlig information ska ha stulits eller läckt ut i attacken. Strax före kl 9 svensk tid ska PSN också fungera som vanligt igen.

En grupp som kallar sig Lizard Squad har på Twitter tagit på sig ansvaret för samtliga attacker, men det finns ännu inget bevis på att så verkligen är fallet. Vilket motiv gruppen skulle ha till attackerna är oklart, men vissa tweets pekar på att gruppen stödjer den islamiska terrororganisationen IS. Dessutom anklagar man främst Sony för att vara giriga och drivas av för stort vinstintresse, snarare än att erbjuda sina kunder bättre service.

Lizard Squad har i samband med attackerna även riktat ett bombhot mot det flygplan som John Smedley, högste chefen för Sony Online Entertainment, befann sig på, på väg mot San Diego, Kalifornien, på måndagsmorgonen, svensk tid. Flyget har dirigerats om till Phoenix, Arizona, av säkerhetsskäl. Det är dock inte bekräftat att detta ska ha en koppling till Lizard Squads bombhot. Smedley har själv twittrat om händelserna.

Enligt källor på Sony till Shacknews ska FBI ha kopplats in i ärendet.

Lizard Squad påstår sig även ha tagit ner Vatikanens officiella hemsida i attacken. Sannningshalten i detta är återigen oklart, men sajten vatican.va ligger vid 9-tiden svensk tid mycket riktigt nere.

klar

Artikellänk är kopierad

Mathias Gerdfeldter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro