ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Massiv polisinsats på Kungsholmen - nazisterna ställde in marschgången

Björn Sjö · 25 Aug 2018
Uppdaterad 25 Aug 2018
NMR valde att stanna på Kungsholmstorg.

NMR valde att stanna på Kungsholmstorg. Foto: Fredrik Persson/TT


Kungsholmen i Stockholm förvandlades på lördagen till en belägrad zon inför nazistiska NMR:s demonstration. Men i sista stund ställde NMR in sin promenad, och valde att demonstrera på Kungsholmstorg. Runt torget samlades en stor skara motståndare.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholmspolisen hade kallat in förstärkning från hela landet för att klara lördagens alla demonstrationer och evenemang. Enligt Aftonbladet var 1 200 poliser vara kommenderade i insatsen.

Totalt hålls ett hundratal arrangemang under lördagen i Stockholm.

Mest uppmärksamhet har riktats mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration på Kungsholmen.

NMR har i sin ansökan uppgett att mellan 30 och 3000 personer skulle delta i marschen, som skulle avtåga från Kungsholmstorg kl 13 och gå via Norr Mälarstrand, Sant Eriksgatan och Hantverkargatan tillbaka till Kungsholms Torg.

Men i sista stund meddelade NMR att man beslutat sig för att stanna på torget och genomföra demonstrationen på stället marsch.

NMR-företrädare höll en lång utläggning om att gruppen inte har fått den plats och den marschväg i de mer centrala delarna som den ville ha, rapporterade TT:s reporter på plats.

Samtidigt kom uppgifter om att andra NMR-medlemmar genomförde en båtaktion vid riksdagshuset, inte långt från Kungsholmstorg.

Runt NMR:s demonstration växte under lördagsförmiddagen en stor  folksamling som protesterade mot nazisternas demonsttration.

Bland deltagarna fanns 94-åriga Hédi Fried, en av de sista Förintelseöverlevarna. Hon var starkt kritisk mot att polisen gett nazisterna tillstånd att demonstrera.

Motdemonstration mot NMR på Kungsholmen.
Motdemonstration mot NMR på Kungsholmen.Foto: Pontus Lundahl/TT

Avstängda gator

Polisen hade förberett marschvägen på Kungsholmen grundligt genom stänga av sidogator för att hindra bråk mellan nazister och motståndare.  Redan på morgonen började polisen öka kontrollen av området.

Polisen har  mycket att hålla reda på denna lördag.

Vid Norra bantorget hade Revolutionär kommunistisk ungdom (RKU) tillstånd att marschera, till Vasaparken via Torsgatan.

På Norra bantorget fanns också organisationen Strike Back, som anordnar en stående demonstration för strejkrätten, från klockan 12 till 23.

I Kungsträdgården hålls en stor koreansk kulturfestival under eftermiddagen och kvällen. Och från Vasaparken avgick  en djurrättsmarsch mot Humlegården klockan 13.

Flera konserter

Förutom alla politiska manifestationer så sprudlar

nöjeslivet i huvudstaden denna lördag. På Skansen uppträder GES, på Mosebacke torg rapparen Petter och på Zinkensdamms idrottsplats spelar Lars Winnerbäck.

Sporten ligger inte heller på latsidan. På Djurgården går hindertävlingen Tough Viking och på Årsta IP har Hammarby familjefestival.

Till och med på vattnet är det full rulle denna lördag. Båtklubbarnas dag firas med diverse jippon och parader med vackra farkoster.

Polisen avråder Stockholmare från att ta bilen in till city under lördagen. Även lokaltrafiken kommer att tvingas till ändrade rutter och tidtabellsändringar för ett dussintal linjer. SL hänvisar till sin hemsida för mer detaljerad information.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro