ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Massiv uppladdning inför Salemmarschen

Jenny Sköld · 5 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Förra årets Salemmarsch slutade som vanligt i våldsamma sammandrabbningar mellan extremistgrupper och polisen.

Förra årets Salemmarsch slutade som vanligt i våldsamma sammandrabbningar mellan extremistgrupper och polisen.


Säpo: Skärpt stämningsläge inför lördagen

klar

Artikellänk är kopierad

Mordbränder och våldsamma attacker har skärpt stämningsläget inför lördagens Salemmarsch.

Mellan 400 och 600 poliser är utkommenderade. Väktare är utplacerade på stategiska platser. Affärer i Salemsområdet tidigarelägger sin stängningstid och Salembor flyr kommunen. När Salemfonden arrangerar sin manifestation för nionde året i rad har allmänhet, kommun och polis lärt sig vad datumet innebär i form av rusningar, anlagda bränder och stenkastning. 

Dessutom har tonläget skruvats upp efter mordbrand mot en barnfamilj i södra Stockholm den 1 december. Händelsen var den senaste av en rad våldsamma attacker med politiska förtecken den senaste månaden.– Vi har märkt av ett höjt stämningsläge mellan  vit makt-miljön och de autonoma vänstergrupperna. Våldet har eskalerat och blivit grövre sedan 2002, säger Tina Israelsson, informationssekreterare på Säpo. Och kostnaderna för polisen har blivit därefter. Enligt Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen låg förra årets kostnader på runt fyra miljoner kronor.– Som dubbla derbymatcher, eller fyra första maj-tåg, säger han.Även kommunen tvingas agera i förebyggande syfte och stängt alla is- och sporthallar. För att hinna ta emot alla samtal från oroliga kommuninvånare har en särskild upplysningscentral med telefonjour inrättats. Väktare är utplacerade och hemtjänsten får eskort.– Det största problemet är att den övriga verksamheten störs, men det kostar ju också omkring 100 000 kronor. Det är som en heltidsanställd person, säger kommunstyrelsens ordförande Lennart Kalderén (m).Linjetrafiken och biltrafiken kommer att påverkas mellan Rönninge station och Salem centrum under tiden för demonstrationerna. Privatbilister uppmanas att alternativa färdvägar eller vara beredda på tillfälliga avspärrningar. Däremot väntas all spårtrafik gå som vanligt. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro