ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Massrättegång i Finland

TT · 3 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

FINLAND. Den troligen största rättegången i det moderna Finlands historia - om man ser till antalet åtalade - inleddes på måndagen vid Helsingfors tingsrätt.

Det gäller den våldsamma Smash Asem-demonstrationen i fjol.Åklagaren har väckt åtal mot 86 personer och tingsrätten har reserverat två månader för rättsbehandlingen. Häradsåklagare Harri Ilander säger att man har försökt dela upp rättegången så att alla åtalade inte behöver vara närvarande på en gång.

Ändå kommer över 30 åtalade höras i rätten redan under rättegångens första dag.– Det kan nog uppstå en liten rusning, säger Ilander.

"Tredska"Tingsrätten kommer också att höra hela 70 vittnen, största delen av dem poliser.Bland de åtalade finns vänsterförbundets riksdagsman Paavo Arhinmäki och en fotograf från tidningen Suomen Kuvalehti. De åtalas för "tredska", det vill säga de har till exempel inte hörsammat polismans tillsägelseTvå poliser misstänks för hårda tag i samband med demonstrationen. Det fallet ligger hos åklagaren för åtalsprövning.Smash Asem-demonstrationen ordnades i Helsingfors i september i fjol i samband med Asem-mötet mellan europeiska och asiatiska länder. Polisen omringade demonstranter och utomstående framför Posthuset redan innan demonstrationen ens kommit igång.DiktaturerHelsingfors dåvarande biträdande polischef Jari Liukku gav order om att göra slut på demonstrationen eftersom polisen enligt uppgift inte fick kontakt med arrangörerna.Polisen grep 136 personer, varav de flesta släpptes redan under samma veckoslut.Asien-EU-mötet Asem hålls vartannat år och är ett diskussionsforum på hög nivå. Demonstranterna protesterade bland annat mot att diktaturerna Kina och Burma deltar i mötet.

Trots kritik från människorättsgrupper åsidosatte Finland reseförbudet för regeringen från Burma så att dess utrikesminister U Nyan Win kunde delta i Asem, den engelska förkortningen för Asiatiskt-europeiskt möte.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro