ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Massuppsägningar väntar på Nokia

TT · 14 Jun 2012
Uppdaterad 14 Jun 2012
Massuppsägningar väntar på Nokia Fackordförande Jarmo Talvitie höll ett kort informationsmöte med personalen om nerdragningarna på torsdagsförmiddagen.talks to media as Nokia employees leave a personnel briefing in Tampere, Finland,

Massuppsägningar väntar på Nokia Fackordförande Jarmo Talvitie höll ett kort informationsmöte med personalen om nerdragningarna på torsdagsförmiddagen.talks to media as Nokia employees leave a personnel briefing in Tampere, Finland, Foto: Scanpix


Telekomjätten ska minska personalstyrkan med 10 000 tjänster globalt. Flera fabriker och forskningscentra läggs ner.

klar

Artikellänk är kopierad

Den finländska mobiltelefontillverkaren Nokiaska minska personalstyrkan i Finland med 3 700 anställda, skriver nyhetsbyrån FNB. Bland annat ska fabriken i Salo läggas ner.

Samtidigt meddelar Nokia i ett pressmeddelande att bolaget sänker sin prognos för andra kvartalet 2012.

Totalt ska Nokia skära bort upp till 10 000 tjänster globalt fram till och med slutet av 2013, skriver bolaget.

Nokia bekräftar även planerna på att sälja enheten för lyxmobiler, Vertu, till riskkapitalbolaget EQT.

Nokia räknar nu med att rörelsemarginalen, exklusive så kallade jämförelsestörande poster, för största affärsområdet Devices & Services under andra kvartalet blir sämre än under första kvartalet, då den uppgick till —3,0 procent. Orsaken är att enheten för smarta mobiler gått sämre än väntat, enligt pressmeddelandet.

Mot bakgrund av de planerade neddragningarna räknar Nokia nu med att ha minskat de årliga rörelsekostnaderna för Devices & Services till cirka 3,0 miljarder euro (omkring 27 miljarder kronor) vid slutet av 2013. Tidigare har målet varit att minska kostnaderna med 1,0 miljard euro jämfört med 2010, då de uppgick till 5,35 miljarder euro.

Det betyder att utöver de kostnadsbesparingar om cirka 700 miljoner euro som redan har genomförts planerar bolaget att minska kostnaderna med ytterligare cirka 1,6 miljarder euro, skriver Nokia.

Utöver de omfattande neddragningarna flaggarNokia för en större ommöblering i koncernledningen, som bland annat innebär att de tre direktörerna Jerri DeVard, Mary McDowell och Niklas Savander byts ut.

Nokia meddelar även att bolaget ska köpa delar av Lundabolaget Scalado, ett mjukvaruföretag verksamt inom bildbehandling.

"Vi ökar vårt fokus på de produkter och tjänster som våra kunder värdesätter mest samtidigt som vi fortsätter att investera i innovation", skriver Nokiachefen Stephen Elop om de planerade förändringarna, som syftar till att göra Nokialönsamt igen.

Han flaggar för att Nokia framöver ska fokusera ännu hårdare på Lumia, bolagets nya serie av smarta mobiler.

De nya nedskärningar som nu aviseras väntas leda till omstruktureringskostnader på cirka 1,0 miljard euro, utöver de kostnader på sammanlagt 900 miljoner euro som tagits fram till och med första kvartalet 2012.

Förutom fabriken i Salo i Finland planerar Nokiaatt stänga sina anläggningar i Ulm i Tyskland och Burnaby i Kanada.

De nya åtgärderna innebär att Nokias personalstyrka kommer att minskas med över 40 000 personer, jämfört med nivån då Elop tog över som vd 2010, skriver Reuters. Och Nokias aktiekurs har nu fallit med över 70 procent sedan bolaget i februari 2011 aviserade övergången från sitt eget operativsystem Symbian till Microsofts Windows Phone, skriver nyhetsbyrån.

Helena Nordman-Knutson, telekomanalytiker på Öhman Fondkommission, anser att dagens besked var väntat. Nedskärningarna och förändringarna i ledningen är inte spiken i kistan för Nokia.

- Absolut inte, det här kommer att sätta dem på banan igen! säger hon och fortsätter:

- Det synd om människorna som förlorar sina jobb, men det här är något som måste göras. Och du måste ha en annan sorts ledningskultur när du gör det, säger Helena Nordman-Knutson.

När det gäller det svenska företaget Scalado tar Nokia över rättigheter samt de utvecklare som jobbar i bolaget. Scalados anläggning i Lund blir en utvecklingsenhet inom bildhantering, utöver de enheter som finns i Esbo och Tammerfors.

Sydsvenskan.se skriver att Scalado har ett 80-tal anställda, och att de största ägarna är danska Northcap Partners, statliga Industrifonden samt bolagets grundare.

- Jag tycket det är fantastiskt att Nokia, som varit kund till Scalado i tio år, tycker att tekniken är så viktigt att de köper Scalado, säger styrelseledamoten Mats Lindoff till sydsvenskan.se.

Beskedet att Nokia ska lägga ner fabriken i Salo kom som en överraskning för beslutsfattarna i staden, skriver FNB. Socialdemokraten Katja Taimela kallar nedläggningen för "dödsstöten" för Salo. Taimela påpekar att omkring 5 000 industrijobb har försvunnit från staden på ett par år. Nokias nedläggning innebär att ytterligare 850 personer sägs upp.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro