ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Massuppträdande av nyckelpigor – ett ovanligt fenomen

Leif Granlind · 2 Aug 2014
Uppdaterad 2 Aug 2014

Foto: Johan Nilsson/TT


Här kryllar det av nyckelpigor i vattnet. Att så här många nyckelpigor visar sig har inte hänt sedan 2009.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT
Nyckelpigor räddar sig upp på en en brygga vid Fårabäck på den skånska östkusten medan hundratals nyckelpigor flyter i vattnet nedanför på lördagen.
Nyckelpigor räddar sig upp på en en brygga vid Fårabäck på den skånska östkusten medan hundratals nyckelpigor flyter i vattnet nedanför på lördagen.Foto: Johan Nilsson/TT

Här flyter hundratals döda nyckelpigor i vattnet vid Fårabäck på den skånska östkusten. Åtminstone ser de döda ut.

Massuppträdandet av nyckelpigor är ovanligt men har blivit vanligare menar Peter Wärmling, expert på nyckelpigor.

– Förra gången var 2009, dessförinnan 2006,  men förr gick det 10-15 år mellan massuppträdandena, säger Wärmling till Metro.

Vad är det som har hänt här egentligen?

– Det är en rad faktorer. Först och främst att det har varit ett väldigt gynnsamt år för nyckelpigor, vintern var gynnsam och framför allt maj, juni med massor av mat, det vill säga bladlöss. Först handlar om ett överskott på nykläckta nyckelpigor som är desperata att hitta mat, Med en sån rikedom på hungriga nyckelpigor äter dessa snabbt upp födan i närområdet och detta gör att nyckelpigorna flyger i väg När de flyger ut i havet så faller de ner i vattnet när all energi är förbrukad. De orkar inte helt enkelt. Och även om många flyter bra och överlever så är det många som drunknar. Men jag är inte alls säker på att de nyckelpigor som ligger i vattnat verkligen har drunknat. De flesta ser döda ut men brukar så småningom repa sig när de spolats upp på land:

Vad ska man tänka på om man stöter på ett massuppträdande av nyckelpigor?

– De är desperata efter mat och kan bitas, och det kan vara irriterande, även om de inte kan bita hål på huden. Nyckelpigorna på bilderna föreställer den sjuprickiga nyckelpigan. 

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Granlind
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro