ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Måstematch mot Danmark: Så blir Sverige klara för fotbolls-VM

Filip Häggberg · 4 Sep 2018
Uppdaterad 4 Sep 2018
Elin Rubensson jublar efter sitt 1-0-mål mot Ukraina tillsammans med Olivia Schough.

Elin Rubensson jublar efter sitt 1-0-mål mot Ukraina tillsammans med Olivia Schough. Foto: IBL


Sverige har allt i egna händer inför avslutningen på VM-kvalet. Seger eller oavgjort mot Danmark innebär spel i VM nästa sommar – vilket betyder att en hållen nolla garanterar avancemang.

klar

Artikellänk är kopierad

3-0-segern mot Ukraina i torsdags såg ut att i princip säkra platsen till fotbolls-VM i Frankrike nästa sommar. Samtidigt låg Danmark nämligen under med 0-1 mot Kroatien – ett resultat som skulle ge Sverige en VM-biljett så länge man inte förlorade med 0-4 mot grannlandet i den avslutande matchen.

Men danskorna kvitterade i slutskedet och fick med sig en poäng. Det betyder att Sverige måste få med sig oavgjort som minst från kvällens möte i Viborg för att hålla Danmark bakom sig.

Det säkraste sättet att lyckas med det? Att inte släppa in mål.

– Vi får ju försöka gå in och satsa på att vinna matchen. Men om det är lika med en kvart kvar så tycker i alla fall jag att det är smart att bara lägga sig på försvar, säger mittbacken Nilla Fischer till TT.

Under OS i Rio de Janeiro för två år sedan, när Sverige gick hela vägen till final, höll man nollan i fyra av sex matcher. Yttern Olivia Schough menar att planen inte är att backa ner för långt till en början, men att det kan bli nödvändigt.

– Vi kommer att spela vårt spel, och inte bara backa hem och köra tajt försvarsspel hela matchen. Vi ska försöka ta med oss det försvarsspelet som vi hade mot Ukraina och även försöka få in någon boll. Men om det blir en annan matchbild… då får vi väl bara köra på vårt OS-försvar, säger hon.

Nästa sommars fotbolls-VM avgörs i Frankrike mellan sjunde juni och sjunde juli. Sverige har aldrig missat ett världsmästerskap på damsidan.

pil
Fakta: Danmark-Sverige, VM-kval

När? I eftermiddag, 17.00.

Var? Energi Viborg Arena, Danmark.

Tv? TV12 och C More Fotboll.

Förutsättningar: Sverige vinner gruppen och går direkt till VM vid oavgjort eller seger, vid förlust är det Danmark som tar VM-platsen. Laget som inte går till VM direkt lär få chansen att kämpa om ytterligare en VM-plats med tre andra nationer i playoff.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro