ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mataffär låter gammal mat stå kvar på hyllan – vill minska svinn

David Peterson · 4 Dec 2017
Uppdaterad 4 Dec 2017
Mjölken behöver inte vara dålig bara för att den passerat bäst före-datum.

Mjölken behöver inte vara dålig bara för att den passerat bäst före-datum. Foto: TT


En brittisk matkedja har bestämt sig för att sälja produkter vars bäst före-datum har passerat, skriver Independent. Alla matvarorna som blivit gamla” kommer att kosta tio pence, motsvarande cirka en svensk krona.

klar

Artikellänk är kopierad

Främst är det konserver och torkad frukt med bäst föreetikett som ingår i erbjudandet, skriver Independent.  Enligt Livsmedelsverket handlar bäst före-datum inte om hur länge ett livsmedel är säkert, utan till vilket datum livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet, det vill säga smak, färg, spänstighet och tuggmotstånd.

Tilltaget är en del av matkedjan East of England Co-op senaste kampanj som handlar om att minska matsvinn.

– Det här gör vi inte för att tjäna pengar utan det är ett förnuftigt sätt att reducera svinnet och behålla ätbar mat i näringskedjan, säger företagets vd Roger Grosvenor till den brittiska branschtidningen The Grocer.

Han räknar med att företaget kommer spara cirka 50 000 produkter som annars hade kastats i soptunnor.

– Jag tror att majoriteten av våra kunder är medvetna om att mat som passerat bäst före-datum går att äta, säger han till tidningen.

Kött, fisk, och andra varor med den striktare märkningen sista förbrukningsdag, som betyder att livsmedlet ofta är en direkt hälsorisk, kommer även i fortsättningen att kastas av butiken.

Det är inte första gången som en matkedja bestämmer sig för att sälja mat som passerat bäst före-datum. I Danmark finns en butik som bara säljer mat som antingen passerat bäst före-datum eller på andra sätt anses otjänliga att sälja i andra matbutiker. Och för lite mer än ett år sedan blev det olagligt att slänga ätbar mat i Frankrike – den ska i stället skänkas till behövande.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro