ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mataffären där bara fattiga får handla

Elisabeth Nilsson · 19 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
På Vinzi Markt i Wien får bara de med en inkomst på under 800 euro i månaden (motsvarande cirka 8 000 kronor) handla. Varorna är gåvor från andra butiker eller producenter.

På Vinzi Markt i Wien får bara de med en inkomst på under 800 euro i månaden (motsvarande cirka 8 000 kronor) handla. Varorna är gåvor från andra butiker eller producenter. Foto: Vinzi Markt


klar

Artikellänk är kopierad

Bröd är gratis på Vinzi Markt.
Bröd är gratis på Vinzi Markt.
På Vinzi Markt säljs varor som andra butiker inte kan sälja.
På Vinzi Markt säljs varor som andra butiker inte kan sälja.

En matbutik för fattiga. På Vinzi Markts sociala stormarknad i Wien får bara de med en inkomst på under 800 euro i månaden handla.Här säljs varor som andra livsmedelsbutiker inte kan sälja. De kan vara defekta på något sätt eller ha ett kort datum, skriver tidningen Market.

Varorna är gåvor från andra butiker eller producenter.– Det kan vara småsaker som att gurkan har fel form eller att det blivit något fel-tryck på förpackningen, säger Michael Bachler, koordinator på Vinzi Markt till Metro.

Brödet är gratis, de andra varorna säljs till kraftigt rabatterade priser.– Vi vill inte ge bort varorna, saker utan ett pris har inget värde och det är inte allmosor fattiga vill ha, säger Michael Bachler.

Affären drivs av välgörenhetsorganisationen Vinzi Haus. Överskottet från butiken går till deras välgörenhetsarbete. För att få handla ska man kunna legitimera sig och visa bevis på sin inkomst.

I dag finns ett 20-tal liknande affärer runtom i Österrike.

Marika Marcovits, direktor på Stockholms stadsmission, tycker att idén låter spännande och menar att det finns ett behov för något liknande i Sverige.– Vi har haft många företag som vill ge mat till oss, men det är inte helt enkelt. Vi måste ha rätt anläggningar för att lagra mat och kan aldrig riskera att människor blir sjuka genom att ha varor vilkas bäst före-datum gått ut, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Nilsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro