ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Matilda är Sveriges första rullstolsburna travkusk

Evelina Pålsson · 16 Jan 2016
Uppdaterad 16 Jan 2016
Nu ser Matilda Persson fram emot att tävla.

Nu ser Matilda Persson fram emot att tävla. Foto: Skogsrusset.se


På grund av en nervsjukdom hamnade 19-åriga Matilda Persson i rullstol. Men det har inte stoppat henne från att förverkliga sin dröm om att bli kusk.

klar

Artikellänk är kopierad

För nio år sedan drabbades Matilda Persson från Njutånger av nervsjukdomen Complex Regional Pain Syndrom, CPRS. På grund av sjukdomen hamnade hon i rullstol då hennes ena ben slutade fungera.

– Jag red mycket när jag var yngre men när jag hamnade i rullstol började jag köra i stället, säger Matilda Persson.

► LÄS MER: Travmästaren kallades "kärring"

Sedan dess har drömmen varit att bli travkusk. I torsdags förverkligades drömmen då Matilda Persson fick sin körlicens för travlopp. Hon blev därmed den första rullstolsburna travkusken i landet.

– Det är inte varje dag man får en sådan titel men det känns vansinnigt roligt, säger hon.

När Matilda Persson på facebook och i sinblogg meddelade att hon uppnått sin dröm strömmade lyckönskningarna in.

– Jag har fått sjukt stor respons. Det är många som har hört av sig och likeat. De säger att jag gjort något stort och att det jag gjort är inspirerande, säger Matilda Persson.

Familjen firade henne med tårta, ballonger och bubbel. Tårtan pryddes av orden ”Först i Sverige” och att Matilda Persson är lycklig över sin licens går inte att ta miste på.

► LÄS MER: Aron nådde toppen av Trolltunga – med hjälp av rullstol

– Nu är min plan att komma ut och tävla lite, säger hon. Travtränaren Linda Hedström, som kört både Scarlet Night och Järvsöfax, har fungerat som hennes mentor.

Egentligen är det ingen skillnad när Matilda Persson kör jämfört med en person som inte sitter i rullstol. Men Matilda har valt att köra med en så kallad säkerhetsvagn.

– Den har en vanlig säkerhetsbåge som är till för om hästarna skulle sparka bakut men för mig fungerar den som ett extra stopp. Den kan jag ta tag i om det tar tvärstopp, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro