ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Matinspiration från Sápmi

· 5 Feb 2015
Uppdaterad 5 Feb 2015
Värm på bröden lite innan du serverar souvasen.

Värm på bröden lite innan du serverar souvasen. Foto: Michael Krantz


Var med och fira Sameland eller Sápmi, för på fredag är det samernas nationaldag. En alldeles ypperlig dag att fira med lite norrländska smaker. Här bjuder vi på souvas i  bröd samt blodplättar med fräst bacon och lingon.

klar

Artikellänk är kopierad

Blodplättar avnjutes bäst med lingon och baconfräs.
Blodplättar avnjutes bäst med lingon och baconfräs.Foto: Michael Krantz

Souvas (4 personer, 20 minuter)

8 st pita- eller tunnbröd 600 g rökt renkött smör

Exempel på tillbehör 1 st rödlök späd sallad lingon eller rårörda lingon 1 dl crème fraiche

Gör så här: 1 Skölj och skär grönsakstillbehören i bitar. Renköttet skärs till tunna skivor/skav. 2 Stek souvas-skaven i smör i en panna. 3 Servera med ljumna pitabröd och fyllning.

Blodplättar med bacon och lingon (4 personer, 30 minuter)

2 ägg 4 dl renblod 2 dl vatten 2 dl vetemjöl 1 msk smält smör 2 tsk sirap 0,5 tsk salt

Gör så här: 1 Skiva ner bacon och lök och stek i en het panna. 2 Vispa upp äggen och blanda ner blod, vatten, mjöl, salt, smält smör och sirap till en smet. 3 Värm en panna eller plättlägg. Smörj med lite smör och stek plättarna. 4 Servera med lingon och baconfräs.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro