ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Matkritiker: Förbannat gott – här vill man äta ofta

Jonas Cramby · 3 Mar 2016
Uppdaterad 4 Mar 2016

klar

Artikellänk är kopierad

​I fönstret till Chez Bettys gamla lokaler på Roslagsgatan står det numera en skylt som enkelt konstaterar: Middag 615 kr, mån-fre. Bakom det blygsamma meddelandet döljer sig vännerna Joel Åhlins (från Linje 10) och Filip Fasténs (Årets kock 2014) nystartade krog Agrikultur. Konceptet är lika självklart som skylten: det är nordiskt, lokalt, småskaligt och med grönsakerna i centrum. En inriktning som ibland kan upplevas som något duktig och präktig, mer som ett inlägg i en pågående debatt än en trevlig middagsupplevelse. Matfrågor är visserligen viktiga, men kanske inte en fredag kväll när man bara vill ha ett glas vin.

Atmosfären på Agrikultur är dock snarare varm och avslappnad än tillknäppt och stridslysten. I den djupa vedugnen knäpper en eld hemtrevligt och en vacker AGA-spis står i det öppna köket och värmer både mat och hjärtan. Vinlistan består av väl valda klunkviner, det spelas gammal soul- och countrymusik på föredömligt hög volym och krögarna verkar både ha det trevligt själva och vilja att du ska ha detsamma.

Och, såklart, så är maten förbannat god.

Middagen inleds med ett snacks bestående av en liten grissvål med en ärtpuré och ett par supertunna skivor pressylta. Det är en underbar liten munsbit, som ärtsoppa i fast form. Härnäst: supertidig Gotländsk ramslök och lite yoghurt från Buffel-Linda i en kopp varöver en smakrik kålbuljong hälls. Nördigt, men värmande. Den första förrätten i fast form består av bakad jordärtskocka med grädde reducerad i vedugnen samt några aromatiska drag med den asiatiska sesamfrönkvarnen. Oj, vad gott. Äkta finkrogsmoff. Vi får även en brödservering direkt från vedugnen samt en fin bit skrei med blåmusslor och ölsabayonne innan det är dags för middagens höjdpunkt: Agrikulturs motsvarighet till råraka. Den består av kokt skivad potatis med syrad grädde och kalixlöjrom som toppats med potatischips friterade i talg från en smakrik gammal fjällko. Minimalt med kossa används men de smakrika chipsen gör ändå att ens köttsug stillas. När sedan en enda tunn skiva högrev från fjällkossan, perfekt tillagad i vedugnen, bärs in som en liten överraskning inser man hur lite djur det egentligen krävs för att ens inre karnivor ska bli tillfredsställd. Det här är alltså inte bara sympatisk och god matlagning, det är smart också. Och till skillnad från många andra krogar i samma kategori, ett ställe man vill äta på ofta.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro