ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Matkultur rear ut sin experimentella världsmat

Björn af Kleen · 14 Apr 2011
Uppdaterad 14 Apr 2011
Servitören Kenneth ”Lunkan” Lundquist tar emot beställningar på restaurangen Matkultur.

Servitören Kenneth ”Lunkan” Lundquist tar emot beställningar på restaurangen Matkultur. Foto: Henry Lundholm


Matkultur på Erstagatan rear ut sin experimentella världsmat. Björn af Kleen tipsar om en billig och bullrig Söderinstitution.

klar

Artikellänk är kopierad

Udda kroppkakor.
Udda kroppkakor.
Vy av Matkultur.
Vy av Matkultur.

Om man skulle låta en stekare från Strandvägen teckna en fördomsprofil på Södermalm är det troligt att fantombilden skulle påminna om interiören i restaurangen Matkultur. Medelklassig multikulti: orange väggar, matos och trängsel. Bestick i korg och självservering när det gäller vin- och vattenpåfyllning. Väntan. Kreditkortsmaskin med glappande uppkoppling. Varning om att få trava till bankomat fyra kvarter bort. Södermalms kulturarbetare kan ibland finna trivsel och trygghet i halvtafflig infrastruktur. Matkultur är ett exempel: restaurangen har huserat i samma otympligt intima lokal på Erstagatan sedan 1995. Jag är ingen stammis – men har vid tillfällen valt Matkultur för värmen som uppstår i den kolorerade kitschen. Den ombonade miljön lämpar sig för tidiga dejter och föräldramiddagar. Dessutom är prisbilden så föredömlig att man kan botanisera ganska fritt i den experimentella menyn utan att känna sig rånad. Min gästande familj – vi var fem personer – kunde i lördags äta tre rätter var och skölja ned dem med två flaskor rött för en slutnota på omkring 2 500 kronor. Det är prisvärt för att vara en fullsatt krog innanför tullarna.

De skiftande rätterna är konversationsstoff. När Matkultur är som sämst tycks matlagningen valhänt och experimenten desperata, lite som Gunillla i ”Masjävlar” (som flyr vardagen med exotiserande Baliresor). På vårmenyn finns en halvdan mellanrätt: flamberad scampi med en kall miniratatouille för 159 kronor, vars kryddigt exotiska namn – Gambas Flambée au Pastis – saknar täckning i själva maten. En malajisk rismjölscrepe för 176 kronor, serverad till tofu, är å sin sida spetsad med omotiverat mycket chili.  Men när Matkultur lyckas kan experimenten bli imponerande nyansrika: matiga kroppkakor med tofu och ostronskivling kryddade med ingefära och sichuan-peppar för 89 kronor är godare än de dumplings som serveras hos kvalitetskinesen, En ful och en gul, på andra sidan gatan. Två gravade rätter har föredömlig stuns: en cognacsgravad biff för 119 kronor och en soja- och sesamgravad torsk för 111 kronor är båda värda sin hundralapp. Det samtida Södermalm beskylls ofta för att spekulera i sjaskighet. Men så länge som Matkultur rear ut maten kan man tumma på komforten. Beställ in vit chokladmousse och äkta nougat, för 83 respektive 87 kronor, och hör larmet stiga från det växandet antalet Söderrumlare i baren.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro