ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Matlådor och köfusk – det här bör vi inte göra vid buffén

Åsa Larsson · 23 Okt 2015
Uppdaterad 13 Dec 2016
Sofia Larsson, etikettexpert, svarar på vad som är okej och vad som inte är okej vid ett buffébord.

Sofia Larsson, etikettexpert, svarar på vad som är okej och vad som inte är okej vid ett buffébord. Foto: TT/Privat


På Ikea i Bergen larmar personalen om att gästerna stoppar ner mat i matlådor. Metro har pratat med etikettexperten Sofia Larsson och tagit reda på hur vi bör bete vid bufféerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro har tidigare skrivit att Ikea i Norge larmar om gäster som”länsar” buffén i varuhuset och plockar med sig mat i matlådor.

– Vissa har inga spärrar och tror allt är tillåtet. Det värsta exemplet är en person som drev pensionat här i Bergen. Han hade med sig flera lådor som han packade ned maten i, har Odd Rune Bjørge, varuhuschef vid Ikea i Bergen, tidigare sagt till NRK.

Men vad gäller egentligen vid bufféer? Metro har pratat med etikettexperten Sofia Larsson.

Vad bör man inte göra vid bufféer?

– Jag skulle säga att det är en ganska relaxad zon, etikettsmässigt sett. Många som frekventerar bufférestauranger gör nog det för att man, till skillnad från en vanlig restaurang, inte behöver tänka så mycket på hur man ska föra sig. Men givetvis ska man inte armbåga folk bredvid, nysa i maten, börja provsmaka vid buffébordet eller ta med samma sked i alla byttor – eller ännu värre använda händerna. Inte heller ska man bjuda kompisen som inte tog buffé-erbjudandet, utan en vanlig rätt, på en massa godbitar, det är helt enkelt inte schysst mot stället.

►LÄS MER: IKea-larm: Gäster tömmer buffén i matlådor

Det är helt uppenbart så att Ikeas norska gäster betedde sig gränslöst, men var går gränsen för hur mycket mat man får ta på en buffé?

– Mig veterligen går den vid så mycket som man kan stoppa ner i magsäcken, ej ryggsäcken eller andra förvaringskärl. Det är ”all you can eat” inte ”allt du orkar bära” som gäller. Sen så får väl tiden man sitter vid bordet tas i beaktning också, man kan ju inte sitta och höka från lunch till middag så att man hinner bli hungrig igen.

►LÄS MER: Vett och etikett – det här bör du inte göra bland folk

När det gäller turordningen kring bufféer så blir det oftast kaos när folk kommer från olika riktningar – hur löser man det bäst?

– Man börjar ju där tallrikar och bestick ligger, så om folk på eget initiativ börjar gå från slutet mot existerande kö så beter de sig fel. Uttrycket ”Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge” kan eventuellt ha uppfunnits av någon som stod i en buffékö. Men ibland har ju stället ställt tallrikar i båda ändar, då får de se till att ha exakt samma sortiment, vi pratar identiskt, på båda sidor, så att folk inte frestas att kryssa mellan köerna.

Vad tänker du om att haffa bord genom att till exempel lägga sin jacka på stolsryggen innan man går till buffébordet på trånga lunchrestauranger?

– Jag tycker att det är fusk helt enkelt, precis lika själviskt som att lägga handduken på en solstol som man inte tänkt använda på några timmar. Rotation är ledordet i denna typ av situationer.

Hur ser du på cherrypicking, alltså att bara plocka extra goda eller extra dyra matbitar?

– Kan inte riktigt se något fel med det, de som erbjuder bufféer är ju som casinon – huset vinner alltid i längden. Det är de som ska ha gjort en ekonomisk kalkyl som håller. Särskilt på julbord tycker jag att man kan göra det, de är ofta helt ohemult dyra.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro