ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Matlagning gjorde oss till människor"

Emma Petersson · 29 Jul 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Richard Wrangham.
Richard Wrangham.

Antropologen Richard Wrangham anser att människan utvecklades på grund av ett grundläggande skäl. Vi lärde oss att tämja elden och tillaga vår mat.I boken "Catching fire: How cooking made us human" hävdar antropologen Richard Wrangham att det inte var själva köttätandet, som många forskare hävdar, som startade den mänskliga evolutionen utan förmågan att tillaga mat över eld och äta den. Wrangham menar att tillagad mat är mycket enklare för kroppen att hantera och innehåller mer näring än rå mat. Genom att äta tillagad mat istället för rå kunde den stora mängd energin som kroppen använde för att smälta den råa maten användas till andra kroppsfunktioner som ledde till utvecklingen av större kroppar och hjärnor.  Hypotesen förklarar inte bara den fysiska utvecklingen men också den sociala enligt Wrangham. Genom att laga maten blev vi tvungna att samlas runt elden för att äta vilket lärde oss att umgås och gjorde vårt temperament lugnare. Matlagningen skapade också en sexuell arbetsfördelning där kvinnorna tillagade maten medan männen fångade den och det bildade våra idéer om kön, kärlek, familj och äktenskap.Richard Wrangham argumenterar starkt för att rå mat inte kan upprätthålla en aktiv människa och att en diet på råkost strider mot vår biologi.– Under moderna förhållanden kan en diet på råkost fungera men om man går ut i naturen och lever som en jägare så kan man inte överleva på rå mat, säger Wrangham till salon.com.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Petersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro