ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mätning: Engagemanget för flyktingar avtar

Ida Gustafsson · 1 Okt 2015
Uppdaterad 1 Okt 2015
Inläggen om flyktingkatastrofen avtar i sociala medier, visar en genomgång som SvD gjort.

Inläggen om flyktingkatastrofen avtar i sociala medier, visar en genomgång som SvD gjort. Foto: TT/Skärmdumpar från Twitter


Flyktingkrisen har i höst engagerat svenska folket på sociala medier som aldrig tidigare. Men nu klingar engagemanget av, skriver Svenska Dagbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Svenska Dagbladet har tillsammans med omvärldsbevakaren Lissly analyserat hur flyktingdebatten förts i sociala medier under hösten. 

När bilden på den treårige Alan Kurdi publicerades i början av september tog engagemanget fart och spreds senare till traditionella medier. 

► LÄS MER: Hans Rosling förklarar flyktingkrisen: "Alla ska ha hjälp"

På en vecka ökade antalet svenskspråkiga inlägg om flyktingar i sociala medier med över 700 procent, enligt SvD/Lisslys analys. Tonläget i debatten ändrades från att vara invandringskritisk till solidaritet. 

– Flyktingdebatten präglas av godhet och stort engagemang. De mest spridda inläggen handlar om att flyktingar ska ses som människor. Det som engagerar allra mest är ensamkommande barn, säger Gustav Barck, analytiker på Lissly. 

► LÄS MER: Hela Sverige skramlade tillsammans

Majoriteten av de ökade antalet inlägg i början av september månad präglas av medkänsla. Men under den andra halvan av september minskade antalet inlägg, de halverades i jämförelse med den mest intensiva perioden. 

Under den Hela Sverige skramlar-galan ökade dock aktiviteten igen. Men då var en stor del av inläggen, enligt SvD/Lissly, kritiska mot galan och svensk flyktingmottagning. 

► LÄS MER: Så har politikerna twittrat om flyktingkrisen

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro