ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Mätning: Invånare i vargtäta län positiva till vargbestånd

Filip Joelsson · 10 Apr 2018
Uppdaterad 20 Apr 2018
Fler vill se fler vargar, visar en ny undersökning.

Fler vill se fler vargar, visar en ny undersökning. Foto: Unsplash


Mer än hälften av invånarna i landets vargtätaste län är antingen nöjda med vargbeståndet som det ser ut i dag, eller tycker att det borde finnas fler. Det visar en ny undersökning som gjorts på uppdrag av Sveriges Radio.

klar

Artikellänk är kopierad

I en ny studie som gjorts av Novus, på uppdrag av Sveriges Radio, framkommer att majoriteten av invånarna i de mest vargtäta länen tycker att vargbeståndet är bra som det är, eller att det borde finnas fler vargar.

4000 personer i Värmland, Dalarna, Gävleborg och Örebro – vars län beräknas ha 85 procent av vargbeståndet i Sverige – har svarat på frågor om varg.

Personer över 65 är den åldersgrupp som är mest negativt inställd till vargen, visar undersökningen, och Värmland det län där flest vill se färre vargar. Örebroarna har tvärtom den mest positiva inställningen till vargen, enligt undersökningen.

Sammantaget tycker fler än hälften som svarat på frågorna i undersökningen, 54 procent, att antalet vargar som finns är bra som det är, eller att det borde finnas fler. 41 procent tycker att antalet är bra i dag, medan 13 procent anser att vargarna kunde vara fler.

Samtidigt vill 29 procent av de som svarat på frågorna se färre vargar i beståndet.

Den svenska vargstammen beräknas i dag ligga på cirka 350 vilda vargar, enligt Naturvårdsverket.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro