ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Matpriserna stiger med inflationen

Anders Göransson · 11 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Välj griskött istället för nötkött. Ta potatis istället för pasta. Laga lax istället för torsk. Nej, det är inga nya koströn, utan råd för att parera prisökningarna på mat.Att maten blivit dyrare vet alla som då och då går och handlar. Men inflationstakten varierar kraftigt mellan olika produkter, visar statistik som Statistiska centralbyrån tagit fram.

Fiskdisken är ett ställe där det lönar sig att titta ordentligt på prislappen. Torskfilé är den enskilda vara som ökad mest i pris de senaste året – med 36,8 procent. Men samtidigt sjönk priset på flera andra vanliga matfiskar, som lax och strömming.

På köttsidan är prisökningen mer genomgående, men medan nötköttet blev nästan 15 procent dyrare ökade fläskköttet med bara 5 procent.

Världsmarknadspriset på spannmål har stigit kraftigt, vilket har lett till betydligt dyrare mjöl,  pasta och bröd. Vad gäller drycker ökade juice ökat mest, medan brännvin faktiskt blev något billigare, enligt SCB.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro