ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Matrevolution: Världens bästa burgare innehåller inget kött alls

Julia Kimell · 12 Nov 2015
Uppdaterad 13 Nov 2015
En vegansk våg sköljer in över världen - och nu smakar veganskt godare än någonsin. Burgaren på bilden är av tradionellt slag.

En vegansk våg sköljer in över världen - och nu smakar veganskt godare än någonsin. Burgaren på bilden är av tradionellt slag. Foto:  Junge, Heiko/Alamy


För att ta en tugga av världens godaste burgare krävs en resa till New York. Det många reagerar på med den läckra 6-dollarsburgaren är att den är helt köttfri. Men det veganska receptet, det är hemligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Den berömda hamburgaren, som enligt GQ är världens bästa, produceras på Superiority Burger i East Village i New York får både människor och djur att jubla. Den köttfria biffen är allt ifrån något sladdrigt, smaklöst grönsaks-hopkok från frysdisken. Och den ska enligt kritiker få dina vänners tofuprodukter att framstå som parodier på sig själva.

– Det går alldeles utmärkt att göra en god hamburgare som smakar hamburgare utan någon som helst inblandning av kött, säger restaurangägaren Brooks Hedley, som av förståeliga skäl vill hålla sitt veganska superburgarrecept för sig själv.

►LÄS MER: Nu kan du äta en odlad hamburgare – för bara 100 kronor

Han har gått från att ha varit trummis i ett punkrockband till att bli kock. Nu proklamerar han till världen att en hamburgare är så mycket mer än en biff, och frågan huruvida den innehåller kött eller inte.

– Själva handlingen bakom att äta en hamburgare är så ikoniskt och så typiskt amerikanskt. Det är ju inte biffen som är grejen. Tillfredsställelsen ligger snarare i hur frasigt brödet är och hur krispig salladen är, säger han till The Wall Street Journal.

►LÄS MER: Man anmäler Max: Kan inte visa att de har Sveriges godaste hamburgare

Den här nötiga umami-tomatbomben som tillverkats helt utan att några nötkreatur kommit till skada ska enligt recensenter ha en textur som slår världens alla köttbiffar. Brödet, salladen och tillbehören ska vara något utöver det vanliga.

En del av kockarnas drivkraft är att minska matsvinnet och få en bättre folkhälsa. –Målet är att tillaga något vegetariskt så gott att inte ens köttälskarna känner att de missar något. Vi måste göra allt vi kan för att få folk att sukta efter dessa rätter, säger Daniel Humm till The Wall Street Journal, även han ägare av en uppmärksammad restaurang, NoMad Bar.

►LÄS MER: Nu kommer parfymen som luktar hamburgare

klar

Artikellänk är kopierad

Julia Kimell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro