ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mats Qviberg om varför han satsar på Metro: Har varit väldigt medieroad i hela mitt liv”

Linnéa Borgert · 15 Feb 2017
Uppdaterad 15 Feb 2017
"Vi kommer in med nya ögon och öron. Jag tror att vi kan bidra ganska mycket", säger Mats Qviberg, som tillsammans med Christen Ager-Hanssen äger aktiebolaget Custos

"Vi kommer in med nya ögon och öron. Jag tror att vi kan bidra ganska mycket", säger Mats Qviberg, som tillsammans med Christen Ager-Hanssen äger aktiebolaget Custos Foto: TT/Metro


På onsdagsmorgonen stod det klart att Qvibergsfärens investmentbolag Custos köper Metro. – Jag kände Jan Stenbeck under hans storhetstid och var väldigt imponerad när han satsade på Metro. Det har kommit i kläm litegrann i en så enorm koncern som Kinnevik, säger finansmannen Mats Qviberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro har fått en ny ägare – Qvibergsfären har förvärvat Metro av Kinnevik för 50 miljoner kronor genom aktiebolaget Custos, som ägs av den norske finansmannen Christen Ager-Hanssen och Mats Qviberg. Nu vill de satsa på Metro i Jan Stenbecks anda.

– Vi tycker att det är kul och jag har varit väldigt medieroad i hela mitt liv, jag kanske är den mest medietränade personen som finns. Vi vill vara i alla branscher och inom media är vi nyblivna ägare. Det är lite hela havet stormar och vi kommer in med nya ögon och öron. Jag tror att vi kan bidra ganska mycket. Metro är ju en väldigt stor tidning och måste som andra anpassa sig till den digitala världen, men Metro har ett ansikte utåt som syns på busshållplatser och tunnelbanehållplatser och det kommer vi att fortsätta med, det tror vi är bra reklam. Den analoga tidningen kommer att vara kvar, säger Mats Qviberg.

Vad tycker du att Metro borde göra?

– Lite nytändning. Det är ju hela havet stormar, och alla branscher är ju svåra. Sen är ju också de flesta människor lite analoga. Det här med att släppa ratten och låta bilen styras av sig själv tror jag inte på. Vi är kontrollmänniskor. Det finns en charm med papperstidningar också.

Nyligen köpte ni 25 % av Realtid.se. Finns det några planer på att köpa mer?

– Det kan man inte tala om i förväg. Man kan ju inte gå ut och i media och säga att man ska köpa Dagens nyheter, då sätter man sig i en dålig förhandlingssits. Nu är inte det aktuellt, men man talar ju aldrig om affärer i förväg.

– Finns det någon korsbefruktning mellan Metro och Realtid är det inte mig emot, men allting måste ju ske på frivillig basis.

Vilken typ av ägare planerar ni att vara?

– Verkligen aktiv, hoppas jag. Jag hoppas att vi ska kunna komma med goda idéer till företagsledningen på Metro. Man ska ha kul på jobbet, det och att tjäna pengar är centralt. Om man inte tjänar pengar så överlever man inte. Tjänar man inga pengar så har man inte roligt och har man inte roligt så tjänar man inga pengar heller.

Du sitter i ett tvistemål nu, hur skulle det påverka Metro om utfallet skulle bli att ni får betala de 3 miljarder kronorna som ni krävs på?

– Det kommer inte att påverka Metro ett dugg och dessutom kommer jag inte att bli fälld. Men även om jag skulle bli det så påverkar det inte Metro, det är ju inte ett brottsmål. Det är ju ett civilmål.

Du har sagt att du kände dig orättvist behandlad i HQ-härvan. Har det påverkat ditt val att satsa på mediebranschen?

– Jag tyckte att Svenska Dagbladet gick över gränsen och de blev ju anmälda och fällda i pressens opinionsnämnd också. Undermedvetet så kanske jag tyckte att media var undermåliga och sen tycker jag att jag har någonting att komma med. Jag är ju också en av Sveriges mest medietränade personer. Media är ju kul.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro