ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mats Strandberg: "Jag ville göra tanken på undergången väldigt konkret"

Alexandra Andersson · 26 Okt 2018
Uppdaterad 26 Okt 2018
Mats Strandberg är aktuell med sin första ungdomsroman sedan Engelforstrilogin.

Mats Strandberg är aktuell med sin första ungdomsroman sedan Engelforstrilogin. Foto: Pressbild


I Mats Strandbergs senaste ungdomsroman "Slutet" räknar kapitlen ner mot alltings förstörelse. En jättelik komet är nämligen på väg mot jorden, och det enda vi kan göra är att försöka leva i väntan på apokalypsen.

klar

Artikellänk är kopierad

När jag pratar med bokaktuella Mats Strandberg några dagar efter att jag läst ut hans preapokalyptiska ungdomsroman ”Slutet” har jag fortfarande inte kunnat skaka av mig övertygelsen om att världen kommer att gå under inom bara några veckor. En gigantisk komet är på väg mot jorden – och det finns ingenting vi kan göra för att stoppa vår annalkande död.

Hur vill vi leva våra liv? Vilka beslut tar vi när allt har dragits till sin spets? Vilka personer omger vi oss med när det inte finns mycket tid kvar?

Mats Strandberg vet vad han skulle göra.

– Den sista timmen skulle jag vilja vara med min man och med min pappa, försöka få honom till Stockholm på något sätt. Haha, tyvärr skulle jag inte vilja sitta i min gamla hemstad.

Fascinerad av katastroffilmer

42-åriga Mats Strandberg är uppväxt i Fagersta och arbetade som journalist innan han började skriva romaner. Det stora genombrottet kom med Engelsforstrilogin (”Cirkeln”, ”Eld”, och ”Nyckeln”) som han skrev tillsammans med kollegan Sara Bergmark Elfgren, och sedan dess har han arbetat med litteratur riktad mot både barn och vuxna. För Mats var det självklart att ”Slutet” skulle rikta sig till ungdomar.

– Jag tyckte att historien blev extra intressant när det handlade om tonåringar som står på tröskeln till friheten och livet precis ska börja. Det ställdes ännu mer på sin spets just när till exempel första kärleken blir den sista.

I ”Slutet” får vi följa 17-åringarna Simon och Lucinda som lär känna varandra efter att en närstående hittats död, misstänkt mördad, bara några veckor innan jordens undergång. I den svenska staden som tonåringarna lever i får vetskapen om kometen brotten att öka och pengar att förlora sitt värde, men på det stora hela fortsätter samhället att fungera förvånansvärt bra med tanke på att det hänger en dödsdom över invånarnas liv.

– Jag har alltid varit fascinerad av katastroffilmer som ”2012” och ”Day after tomorrow”, men något jag har saknat är de vanliga människornas perspektiv. Vad skulle hända med dem? Vilka fortsätter gå till jobbet, vad händer med förhållanden och relationer, hur påverkas man av tanken ”Shit, vi har bara fyra veckor kvar!”, säger Mats Strandberg.

Vem tror du att du själv hade blivit?

– Jag hoppas att jag hade varit en av dem som ryckte in och fick samhället att fungera, men jag kan inte svära på det. Relationer skulle ju bli viktigare än någonsin.

Hanterade sin klimatångest

Kometen väcker olika reaktioner. En del börjar knarka, andra stänger sig inne, vissa går med i sekter. Och alla vill inte acceptera jordens stundande undergång. I tv-sändningar syns ”kometförnekare” debattera för att apokalypsen inte är något annat än en komplott.

För Mats blev skrivprocessen ett sätt att hantera sin klimatångest.

– Problemet med klimathotet är att det är så himla abstrakt och stort och långsamt. Det går att blunda för på ett annat sätt. Jag ville göra tanken på undergången väldigt konkret, säger han.

– Jag tänker väldigt mycket på miljöförstöringen och vilken jävla skitvärld vi kommer att lämna efter till den yngre generationen. Jag fattar inte hur man kan vara förälder och inte ha panik hela tiden.

Finns fortfarande hopp

Genom ”Slutet”, som sålts till ett produktionsbolag i USA som förhoppningsvis ska göra en tv-serie, hoppas Mats på att väcka frågeställningar och diskussion hos sina läsare.

– Jag tyckte att det var intressant att låta mina karaktärer prata om klimatet: ”Varför gjorde vi inte mer?”. ”Varför ställde vi inte krav eller gjorde revolution?”. ”Varför pratade vi om något annat överhuvudtaget?”

Men framför allt vill Mats underhålla, säger han.

– Tanken är inte att det ska vara en deppig bok. Det handlar även om att hitta meningen med livet. Och till skillnad från i boken har vi faktiskt ingen komet som är på väg mot oss. Vi kan ju faktiskt fixa det här om vi skärper oss lite.

pil
Mats Strandbergs tips för dig som har svårt att komma igång med läsningen: SERIER!

LOCKE & KEY – ”Joe Hills och Gabriel Rodriguez fantastiska skräckfantasy fick mig att på allvar börja älska att läsa serier.”

VEI – ”Serieroman av Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson. Episk fantasy i serieformat. Som att titta på en riktigt härlig matinéfilm med gudar och jättar, garanterat fritt från sunkiga könsroller. Snart kommer del 2!”

VI KOMMER SNART HEM IGEN – ”Sex överlevares vittnesmål från Förintelsen. Jessica Bab Bonde och Peter Bergting har gjort ett fantastiskt jobb med att skildra deras viktiga berättelser i serieformat.”

SPIRALERNA av Uzumaki – ”Skräckserienoveller om en japansk stad där spiralmönster driver folk till vansinne, förvandlar dem till sniglar och annat roligt, äckligt och bisarrt.”

SYND av Elin Lucassi – De bästa feministiska serierna just nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Andersson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro