ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

MATSIDAN: Duka personligt och ståtligt till nyår

Stockholm Jenny Andersson · 2 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag har frångått allt guld som dominerat över julen och istället fokuserat på gnistrande silver som känns väldigt mycket nyår, säger Sophia. Det allra viktigaste man ska tänka på vid alla dukningar är att försöka vara personlig och att förhöja ögats fröjd med en favoritfärg. – Man ska absolut alltid våga använda färg och inte vara rädd för det. Tips är att köra på en färg - men för att få mer tyngd och variation kan man arbeta med olika nyanser, säger Sophia I denna dukning har lila valts som accentfärg eftersom det varit en stark modefärg under hösten. En annan het modefärg under året har varit svart och förutom svart porslin har en stor trend blivit svarta vinglas. – Svart går alltid hem och i denna dukning finns svart i basen på de understa tallrikarna som är prydda med glasskärvor.Jag har använt svart som kontrast mot de skira lila färgerna, använder man för mycket svart så blir det alldeles för tungt, speciellt på nyår.

Blommor, doftljus eller pärlor i olika varianter är extra detaljer som förhöjer tillställningen. Mottot hos THE One är att maximera istället för att minimera. – Som värdinna vill man att gästerna ska lockas till bordet och då är det viktigt att jobba med höjden och med kontraster. Man har lyckats med sin dukning om gästerna nästan tycker att tallrikarna är för fina för att ätas på! Nyårsbordet har istället för en duk avlånga brickor som används som bordstabletter, vilket gör att gästerna blir mer förtroliga och hamnar precis mittemot varandra. Sophia har lämnat borde bordsplaceringen och servetterna därhän. – Nu för tiden har man frångått den mest strikta vett och etiketten. Speciellt när det gäller ett måste på finporslin och silverbestick. I regel används oftast bara ett set av bestick och tallrikar, säger Sophia

Fyra tallrikar i olika storlekar har valts och för att skapa kontrast används såväl färgat som transparent porslin. Hela dukningen komplett med blomvas och glittergran kostar runt 5 000 kronor. – Om man har en större bjudning kan man istället köpa billigare porslin och då är det bäst att köpa en färg som fungerar att använda även till vardags. För att få upp stämningen satsa istället mer på dofter, kanske kanelstänger för att hålla kvar julen eller spretiga blommor som påminner om nyårsfyrverkerier.

JENNY ANDERSSON [email protected]

INFÄLLD ARTIKEL? TIPS: HYR SÅ SLIPPER DU DISKA! Den som inte orkar, inte har tid eller skäms för sitt omaka porslin kan helt enkelt hyra in en nyårsdukning. En komplett porslinsuppsättning för en trerätters supé hamnar för 20 personer på 595 kronor hos Aladdins möbel och porslinsuthyrning, på Gärdet i Stockholm. Då ingår champagneglas, guldkant på den vita tallriken och diskning. Pengar som kan vara värt att spendera, så man istället kan fokusera all sin energi på matlagning och på stämning. Glöm inte bordsplacering, nypressat linne och levande ljus. JENNY ANDERSSON [email protected]

TOPPBOX #1 För att dukningen ska bli mer levande satsa på blommor. Det absolut vackraste är så klart snittblommor, men i kylan kan de lätt sloka. Men oroas inte, för i dag kan man hitta enastående plastblommor som dessutom är betydligt böjligare och lättare att arbeta med vid utsmyckningar. För äkthetskänslan investera i doftljus.

#2 Nyårsfint betyder i regel också linneservetter. För att piffa upp de gamla och tråkiga köp eleganta servettringar. Som dessa söta pärlutsmyckade blommor.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Jenny Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro