ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Matti bröt ryggen – fastighetsägarens ansvar

Petter Sundsten · 14 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Matti Naskali blev invalid när han halkat på en gångväg, han stämde fastighetsägaren och fick rätt.
Matti Naskali blev invalid när han halkat på en gångväg, han stämde fastighetsägaren och fick rätt.

SKADESTÅND. Matti tog genvägen då han skulle gå och träffa sin son. Han ramlade – och bröt ryggen. Då stämde Mattifastighetsägaren för misskötsel och fick rätt.

I morgon tar TV 3:s program ”Insider” upp ett fall som kan kosta fastighetsägarna flera miljoner - och få kommunerna att stänga parker och promenadstigar.– Det kommer att bli dyrt för fastighetsägarna att skydda sig mot skadeståndsanspråk. Framför allt för kommuner som är stora fastighetsägare, säger Tore Ljungkvist, vice vd på Fastighetsägarna i Stockholm.Den 31 juli förra året gick Matti Naskali, 55, till sin son som bor i en lägenhet på Gjuteribacken i Sundbyberg. Längs med fastigheten finns en upptrampad stig som inte är inplanerad av fastighetsägaren. På gångstigen halkade Matti Naskali, gled nedför en brant backe och föll rakt på huvudet. På sjukhuset konstaterade läkarna att Matti var invalid. Han kommer antagligen aldrig mer att kunna gå.

Matti Naskali stämde fastighetsägaren Alecta för vårdslöshet och bristande säkerhet. Men fastighetsägaren Alecta tycker inte att de har ansvar för en upptrampad gångväg.– Vi anser inte att stigen är farlig att gå på. Dessutom var det inte meningen att man skulle gå där, säger Alectas jurist Jack Wangenhelm.Matti Naskali förlorade i tingsrätten, men hovrätten gav honom rätt. Nu ska fallet antagligen prövas i Högsta domstolen.– Blir det bestånde blir det väldigt kostsamt. Det handlar om miljontals kronor. Dessutom risker många promenadvägar att bli avstängda eftersom det är billigare än att sätta upp säkerhetsanordningar, säger Tore Ljungkvist.Om inte Högsta domstolen beviljar prövningstillstånd blir domen i hovrätten vägledande. Tidigast i sommar beslutar HD om de ska ta upp fallet.Säsongspremiär för ”Insider” på TV3 i morgon klockan 22.00

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro