ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mattias Karlsson skrev på fascistsajt – under falskt namn

JENNI KARLSSON · 26 Feb 2016
Uppdaterad 26 Feb 2016
Expressen har tagit del av mejl från SD:s partiledning som visar att Mattias Karlsson skrivit på sajten Motpol. Samma sajt som han själv kallat nyfascistisk.

Expressen har tagit del av mejl från SD:s partiledning som visar att Mattias Karlsson skrivit på sajten Motpol. Samma sajt som han själv kallat nyfascistisk. Foto: Jessica Gow/TT


SD-toppen Mattias Karlsson har använt kopplingar till den högerextrema sajten Motpol för att utesluta partimedlemmar. Nu avslöjar Expressen att han själv medverkat på samma sajt under falskt namn.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var senast i januari i år som Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, riktade kritik mot den högerextrema sajten Motpol. Det var inte första gången som Karlsson angrep sajten. Han har tidigare benämnt personer med koppling till sajten som ”neofascister” och använt kopplingar till Motpol som grund för uteslutande ur partiet, skriver Expressen. 

Enligt en intern mejlkonversation i SD:s partiledning, som Expressen tagit del av, framkommer det att Karlsson skrivit på sajten Motpol under namnet Anders Lundgren ihop med före detta partikollegan Erik Almqvist. Duon ska också ha stämt av med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

►LÄS MER:  SD-toppen Mattias Karlsson skrev anonymt för Avpixlat

Karlsson ska även ha tipsat partikamrater om "läsvärda" artiklar från "neofascisterna".

– I privata diskussioner tycker jag att man ska kunna bolla många olika idéer, säger Karlsson till Expressen.

När Expressen pratar med Karlsson säger han också att han inte har något minne av vad som hänt. När de visar honom de mejl som han skickat och ifrågasätter vad han egentligen tycker om Motpol, svarar han så här:

– Jag tror inte att alla som skriver där är nyfascister. Jag tror att de som driver den och den agenda som utkristalliserats på senare år är nyfascistisk. Jag tror inte att det alltid varit så att de som skrivit där har varit nyfascister.

►LÄS MER:  Mattias Karlsson beställde löneförhöjning – skyller på Åkesson

Bland Motpolsskribenterna – vars artiklar Karlsson tycker är "läsvärda", "intressanta" eller som han kan "rekommendera" – finns sådana som SD-gruppledaren i offentliga sammanhang har brännmärkt för att de ägnat sig åt "hyllningsporträtt av Mussolini", "propagerat för väpnad kamp för rasens överlevnad" och "uttryckt en förhoppning" om "en ny fascistisk rörelse, visar de mejl som Expressen tagit del av.

klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro