ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Matvagnarna portas från Kungstorget

Peter Löwendahl · 4 Dec 2012
Uppdaterad 4 Dec 2012
Matvagnar portas från Kungstorget

Matvagnar portas från Kungstorget


Matvagnarna åkte ut från Kungstorget under 2010 medan Saluhallen renoverades. Nu är Saluhallen klar – men vagnarna får inte komma tillbaka. I stället drömmer kommunen om att bygga upp de paviljonger som en gång stod runt torget.

klar

Artikellänk är kopierad

I snart tre år har matvagnarna som tidigare stod vid träden på Kungstorget väntat på att få komma tillbaka. De blev av med platserna medan Saluhallen renoverades med motiveringen att ytan de stod på eventuellt behövdes under renoveringen. 

Som Metro skrev i går är renoveringen nu klar. Men matvagnarna får fortsätta vänta.  – Det vi har sagt är att vi inte kan ta tillbaka vagnarna under de förutsättningar som var förut, säger Hasse Angerfors, projektledare på trafikkontoret. 

Han menar att det behövs permanent dragna elkablar, bättre möjligheter för sophämtning och avlopp som fungerar för restaurangverksamhet. Steven Simonsson drev tidigare Falafel Express med två anställda. Sedan vagnen tvingades lämna Kungstorget har han med några månaders undantag varit arbetslös. Och han är besviken över att besked om matvagnarnas framtid på torget ytterligare drar ut på tiden.  – Det är de som bestämmer, det spelar ingen roll vad de lovar. Jag tycker att det är för djävligt, säger han. 

Och drar ut på tiden kommer det att göra. Sedan i somras finns ett klubbat program för Kungstorget och Grönsakstorget. Nästa år kommer arbetet med en detaljplan att påbörjas, enligt Anna-Karin Nilsson på Stadsbyggnadskontoret. Hur lång tid det sedan tar beror på vad man bestämmer sig för att man vill göra och om det överklagas, men Anna-Karin Nilsson bedömer att arbetet på torget kan inledas tidigast mot slutet av 2014. 

Och det är långt ifrån säkert att vagnarna är välkomna sedan. I programmet beskrivs de basarbyggnader som ramade in torget under drygt hundra år fram till 1960-talet, och det är något som Hasse Angerfors gärna ser bli verklighet. 

– Våra drömmar är att man ska kunna bygga det som det var en gång i tiden med paviljonger som man får hyra in sig i, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro