ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Max, 21, låtsades sova när mamman drack: Försökte koppla bort

Erik Paulsson Rönnbäck · 23 Dec 2015
Uppdaterad 23 Dec 2015
Max Johansson, 21.

Max Johansson, 21. Foto: Jessica Gow/TT


Max, 21, växte upp med en mamma som drack för mycket på julafton. Nu vill han att fler ska välja alkoholfritt vid julbordet. "Jag försökte vara så känslomässigt bortkopplad som möjligt", säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Vartannat julfirande med pappans familj var lugna och trygga, jularna med mamman började och slutade ungefär likadant. Max Johansson, 21, berättar att han brukade räkna vin- och spritflaskorna på julaftonsmorgonen för att klura ut hur jobbig den kommande helgen skulle bli, och att han gick till sängs så tidigt som möjligt på julaftonskvällen för att fly situationen.

– Det var jobbigt och påfrestande att jag inte visste vad som skulle hända, om mamma skulle dricka för mycket eller inte, och hur hon då skulle bete sig. Jag stängde av och försökte vara så känslomässigt bortkopplad som möjligt, säger han.

LÄS MER
Varannan har fått julstämningen förstörd av alkohol

Max Johansson slutade fira jul med mamman när han började gymnasiet.

– Jag tror fortfarande inte att det är min mammas fel, utan alkoholens fel, men de människorna som jag inte förlåter är de som visste om att hon skulle dricka mycket under julen, och som inte gjorde någonting.

Han är helnykterist och andra vice ordförande i Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, som jobbar opinionsbildande för att få fler svenskar att inte dricka alkohol under jul- och nyårshelgen genom Vit jul-kampanjen.

– Det är upp till alla att välja, men ju fler som tar steget och firar en jul med alkoholfritt desto större blir påverkan. Det handlar inte om att vi vill moralisera, utan att någonting annat än alkoholen ska stå i centrum, säger Max Johansson.

LÄS MER
Jag dricker inte alkohol – men älskar att festa

Bris: "Vuxna måste lägga sig i"

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro