ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Maxida Märak om nya EP:n: "Kommer ha ett nytt sound"

Malin Hansson · 2 Aug 2016
Uppdaterad 16 Aug 2016
Maxida Märak spelar på Kulturkalaset på fredag. 

Maxida Märak spelar på Kulturkalaset på fredag.  Foto: Claudio Bresciani/TT


Rapparen Maxida Märak har släppt en kraftfull singel till sin dotter och till hösten kommer första EP:n. "Man kommer att höra att det är Maxida, men det kommer vara en mer positiv framtoning", avslöjar hon. Men först blir det ös på Göteborgs Kulturkalas.

klar

Artikellänk är kopierad

I sommar uppträder Maxida Märak på massa festivaler, bland annat i Norge, Spanien och på fredag i Göteborg. Men när vi hörs över telefon är hon hemma lägenheten i Stockholm och proddar på sin EP som kommer senare i höst och följer hur det går för hennes nya singel, “Rebell”, som är skriven till Maxidas dotter.

– De flesta vet att jag är politisk engagerad, men min dotter är verkligen drivkraften i allt jag gör. Det blir väldigt stort när de växer upp och man märker att man formar små människor. Hon är en liten rebell, fast på ett positivt sätt och jag vill pusha henne till att fortsätta vara sig själv hela vägen - hon och alla andra kids.

Till Den kommande EP:n kommer att vara annorlunda från singlarna, avslöjar hon.  

– Det kommer ha ett nytt sound. Det jag släppt nu är det första jag skrivit och proddat och jag har ju lärt mig en del på vägen och jag ser livet med nya ögon på många sätt. Man kommer att höra att det är Maxida, men det kommer vara en mer positiv framtoning.

►LÄS MER: Märak om flaggkritiken: Inte rasism

Utanför artisteriet har Maxida Märak många bollar i luften, har workshops i Jojk, lär sig rida i en ny TV3-satsning och blev nyligen ledamot i styrelsen för Stiftelsen Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum i Jokkmokk och kämpar för samiska rättigheter. Men det politiska engagemanget vill hon frigöra från artisteriet.

– Man kan bli jävligt irriterad när man alltid ska bli benämnd som ‘den samiska kvinnliga artisten Maxida Märak’. I grund och botten behöver inte det vara relevant, utan det är artisten Märak som borde vara det, säger hon.

Och till Göteborgs kulturkalas ser hos fram emot att vara just artist.

– Det kommer bli blir riktigt ös, känslosamt och hoppfullt. Man kommer bli arg, man kommer ledsen och glad - det är lite känslan av “älska dansa slåss”, det gillar jag. 

►LÄS MER: Kom igen festivalarrangörer, nu måste vi skapa en trygg sommar

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro