ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mayaindianen José: Vi skrattar åt undergångsmyten

Erika Padron · 7 Dec 2012
Uppdaterad 10 Dec 2012
Mayaindianen José: vi skrattar åt undergångsmyten

Mayaindianen José: vi skrattar åt undergångsmyten


klar

Artikellänk är kopierad

José Natividad Ic Xec, mayaindian som bor i Mérida – huvudstaden i den mexikanska delstaten Yucatán där mayacivilisationen en gång blomstrade, förklarar för Metro vad profetian om jordens undergång den 21 december betyder. 

Vad betyder den 21 december för mayafolket?– För mayaindianer som lever i  Yucatán betyder det här datumet ingenting.  Precis som alla andra kommer vi tänka på vad vi ska äta, på våra jobb eller livet framöver. Det här datumet markerar bara att 22 december är slutet på 13 baktun (en baktun är en tidsperiod på 394 år eller  144  000 dagar). Det är bara slutet på en era i en kalender. 

Så profetian om världens undergång är bara en fantasi?– Folk talar om en revolution för mänsklig insikt, att ett nytt ljus kommer att skina över världen. De som tror på detta kommer att samlas vid mayapyramiderna för att hålla någon sorts ritual. Men allt detta har inget att göra med maya, vi bryr oss verkligen inte om det –tvärtom, vi skrattar åt det. Vårt folk vet så litet om den gamla mayakalendern. Det enda vi vet att den 22 december markerar ett slut, men folk använder den 21 december eftersom det är ett solstånd och därför lättare att minnas. 

Men varför har datumet blivit en så stor grej?– Experter hävdar att den 13:e baktunen är ett bra tillfälle för folk att tjäna pengar på de som tror. Och om det finns de som verkligen tror på det skulle de vara livrädda, leta efter en bunker eller tänka på en överlevnadsstrategi.  Så det här snacket om jordens undergång är bara lite på skämt. 

Vad kommer du göra den 21 december? – Den 21 och 22 december kommer jag att sända live från den gamla mayastaden Chichén Itzá. Jag kommer att prata med mayaindianer som bor i området. Jag vill att de ska berätta om hur de lever. Jag kommer även tala med andra experter som arbetat hela livet med att sprida kunskap om mayakulturen.

klar

Artikellänk är kopierad

Erika Padron
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro