ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

McCain slår tillbaka

TT · 8 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Bland de republikanska kandidaterna ökar John McCain sin ledning till 36 procent före 27 procent för Mitt Romney. Mike Huckabee, som liksom Obama vann i Iowa den 3 januari, stöds av 10 procent medan Rudy Giuliani samt Ron Paul båda får 9 procent.

I trängseln, bland kamerateam och kampanjarbetare med plakat framför State House i Concord, New Hampshire, räknar TT:s utsände till ett tjugotal veteran-kepsar.Veteranerna väntar på John McCain, senioren bland republikanska presidentkandidater, som tillbringade över fem år i fångläger i Hanoi under Vietnamkriget.- Mack is back, är slagordet för dagen.Det syftar på McCains lyft i opinionen bland New Hampshire-republikanerna dagarna före delstatens primärval på tisdag, då invånarna ska välja vilka de vill se som kandidater i presidentvalet i november. Men även på att McCain mot alla odds slog den sittande presidenten, George W Bush, i New Hampshire för åtta år sedan.Denna gång finns ingen Bush att slåss om röster med. Huvudrivalen i år är mormonen Mitt Romney, före detta guvernör i Massachusetts.I publiken finns också ett dussin aktivister för en annan rival, Ron Paul. De bär stora plakat på vilka McCain anklagas för att vilja ge amnesti till USA:s illegala invandrare.Amnesti är ett skällsord i de flesta republikanska kretsar. McCain har därför många gånger försökt förklara att amnesti inte ingår i hans plan för hur man ska hantera de miljontals invandrare som tagit sig in i landet illegalt.Merparten av 15-minuterstalet framför State House, ett av sju McCain-möten i delstaten på måndagen, tillägnas senatorns favoritämnen: Irakkriget, Iran och al-Qaida.- Vi gör framsteg i Irak. Våra soldater där gör ett fantastiskt jobb — för dig och för mig, säger han.På en två meter hög snödriva framför trappan står svenskättlingen Jim Bassett, advokat från Concord och aktiv i McCains kampanj. Liksom de flesta anhängare har han segervittring.I Michigan, nästa delstat med primärval, kan det gå bra då demokraterna till följd av bråk om valdagen ställt in primärvalet där.- Det gör att fler oberoende väljare kan rösta på McCain. Och om han lyckas där och i South Carolina blir det svårt för någon av de andra att slå honom.Vad är annorlunda nu jämfört med 2000?- Han är bättre förberedd. Och den här gången finns ingen som har en lika stark organisation som Bush hade, säger Bassett.McCain har inför tisdagens primärval ett visst försprång i opinionsmätningarna, men inte lika stort som den demokratiska favoriten, Illinoissenatorn Barack Obama.I den sista mätningen från University of New Hampshire för CNN/WMUR inför tisdagens val får Obama stöd av 39 procent av delstatens demokrater, medan New York-senatorn Hillary Clinton får 30 procent. Det kan jämföras med 33 procent vardera för en vecka sedan.McCain leder samtidigt bland republikanerna med 31 procent före Mitt Romney på 26 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro