ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Med hennes stol styr du datorn med stjärten

Per-Ola Mjömark · 26 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Stina Jonsson, 29, jobbar som interaktionsdesigner i Chicago.

Stina Jonsson, 29, jobbar som interaktionsdesigner i Chicago. Foto: Privat


klar

Artikellänk är kopierad

I stället för att bläddra i PDF-dokumentet med musen, har Stina Jonsson uppfunnit en stol som har samma funktion.Hur kom du på idén med stolen? – Stolen var tänkt att ge ett alternativ till att kontrollera datorprogram med en mus. Bygget handlade mer om att lära sig programmera och koppla det till fysiska element än att seriöst designa något. Vi utvecklade två stolar, den andra styrde ett enkelt dataspel där en bil åkte runt en lite bana.Hur fungerar den?– Stolen styr ett PDF-dokument. Trycksensorer under höger och vänster skinka kontrollerade nästa och föregående sida i dokumentet. En tredje sensor avläste böjningen när man lutar sig bakåt vilket förstorar bilden på skärmen. En annan typ av sensor registrerade studsrörelser som ett "musklick".Vad är tanken bakom att folk ska röra på sig när de sitter ned? – Tanken var egentligen inte så mycket att folk skulle röra på sig utan att de skulle kunna använda ett alternativ till musen ibland, att kunna luta sig tillbaka och fortfarande kunna styra datorn. Vad blir ditt nästa projekt? – Just nu jobbar jag mer med att utveckla idéer på digital nivå snarare än fysiska prototyper. Nästa privata projekt kommer troligen att bli en taxiapplikation för Iphone, men hur långt den blir utvecklad vet man aldrig. Kanske lämnar den inte ens mitt huvud.

Så fungerar stolen

Känner av rumpan: Bläddra fram och tillbaka i dokument med hjälp av dina skinkhalvor. Rörelsekänsligt: En sensor känner av studsrörelser och omvandlar dem till musklick.Sitt och klicka: Stolen är ett alternativ till att kontrollera datorprogram med en mus.

klar

Artikellänk är kopierad

Per-Ola Mjömark
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro