ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Med höstmörker kommer inbrott

Clarence Frenker · 21 Aug 2011
Uppdaterad 24 Aug 2011

Risken för villainbrott ökar drastiskt fjärde kvartalet. Mörka kvällar och arbetstider underlättar för tjuven. Inbrotten ökar redan i augusti.

klar

Artikellänk är kopierad

Sommaren är slut och hösten börjar sitt intåg. Då ökar risken för villainbrott dramatiskt. Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, anmäls i snitt 65 procent fler villainbrott i landet under årets fjärde kvartal än under årets övriga månader. I Västra Götaland, Halland och Skåne är siffran 80 procent. – Vår gissning är att det har att göra med mörker och att de boende har en mer regelbunden arbetsdag på hösten än på sommaren. Man kan helt enkelt förutse när personer är hemma och inte på ett enklare sätt än på semestern, säger Olle Westlund, utredare på BRÅ, som tillsammans med Anton Färnström, analytiker på BRÅ, ligger bakom studien. Sedan början på 2000-talet har oktober, november och december varit de månader som varit värst drabbade. Men nu märker man att inbrottssäsongen börjar allt tidigare och att vi redan nu i augusti närmar oss den perioden. – Mönstret har blivit starkare och starkare. Och tendensen på senare år har varit att även september och januari går upp, säger Olle Westlund. Stockholmspolisen har sedan i våras en särskild grupp som arbetar med mängdbrott, där bostadsinbrotten är en del av satsningen. – Många av de här brotten begås i organiserad form så det är inte en slump att de inträffar, säger Per Samuelsson, analytiker vid länskriminalpolisens underrättelserotel.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro