ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Med Ios 5 kan tjuven använda din Iphone som kamera

Aron · 13 Okt 2011
Uppdaterad 13 Okt 2011
Ios 5

Ios 5


klar

Artikellänk är kopierad

Apple sjabblade bort den här Ios 5-uppdateringen totalt. Twitterflödet och Facebook fylldes i går av upprörda Iphone-användare som inte lyckades uppdatera mobilen och vars telefoner hängde sig.

Även jag är en av de många drabbade. Under några timmar kämpade jag i går kväll med en mobil som vägrade återställas, trots att jag uppdaterat Itunes, startat om datorn och följt alla instruktioner. Till slut löste jag problemet genom att skapa ett nytt användarkonto på datorn, logga in som den användaren och återställa min mobil därifrån.

Efter alla dessa bekymmer har jag som belöning fått några små förändringar som på sin höjd kan beskrivas som kosmetiska. Jag får push-notifikationer direkt på mobilens låsta skärm, kommer åt dem direkt genom att dra med fingret över dem. Denna funktion finns redan hos vissa konkurrenter, till exempel Nokia N9 som jag testar just nu. Väl inne i mobilen kan jag dra ner den översta “klock-raden” för att komma åt en skärm med notifikationer från olika program, även denna funktion finns på Android-mobiler sedan ett tag tillbaka.

När jag skickar sms till någon som också krånglat sig till Ios 5 blir det i stället för sms ett Imessage. Det innebär att meddelandet skickas med datatrafik och alltså blir gratis för alla med fri surf. Här har Apple den stora fördelen mot konkurrerande appar som Whatsapp Messenger eller Viber att Imessage är helt integrerat i mobilens sms-funktion. Du slipper alltså krångla med flera appar när du ska skicka meddelanden till olika vänner. Den stora nackdelen är att Imessage bara finns till Iphone och du alltså inte kan skicka meddelanden till dina Android-vänner.

En annan smidig detalj är att jag nu kommer åt kameran direkt från låsskärmen. Genom att dubbelklicka på hemknappen dyker en kamera-ikon upp på skärmen. När jag trycker där öppnas kameraappen och jag kan direkt börja plåta (nu dessutom genom att knäppa bilden med volymknapparna, jag slipper alltså trycka på skärmen varje gång jag vill ta en bild).

Men, och detta måste väl ändå vara en liten Apple-miss, du kommer åt kameraappen utan kod. Om du har skärmlåset på behöver du alltså inte knappa in några siffror för att kunna ta bilder. Så en ficktjuv eller rånare som länsar dina fickor på din Iphone kan åtminstone använda den som kamera. Det öppnar också för dina illvilliga kollegor att roffa åt sig luren när du minst anar det och knäppa otäcka bilder.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro