ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Med pråm längs Canal du Midi

Tidningen Res · 28 Apr 2014
Uppdaterad 28 Apr 2014

Canal du Midi i södra Frankrike är en av Europas äldsta kanaler och sträcker sig från Toulouse till Etang de Thau. Många turister färdas med båt längs kanalen varje år och stannar till vid mysiga restauranger och vingårdar.

klar

Artikellänk är kopierad

Canal du Midi finns med på Unescos lista över våra världsarv.
Canal du Midi finns med på Unescos lista över våra världsarv.Foto: Hélène Lundgren Ulvsgärd/tidningen Res

Högt uppe i Capestangs kyrktorn får man sig en fin utsikt över regionen Languedoc-Roussillon och alla dess vinodlingar. Längs hela kanalen ligger stora båtar och en av dem ska vi resa med under de närmaste dagarna­. Efter en kort instruktion får vi själva bege oss ut längs kanalen.

Prå­men­ är inte direkt lättstyrd och i början kryssar vi fram mellan flodbankarna, men med tiden går det bättre­.

– Det gäller att hela tiden ligga steget före och det går inte släppa koncentrationen för en sekund. Då börjar båten­ att svänga för mycket åt ena hållet, instruerar Göran­ Rydberg som vi har utsett till kapten.

Efter några mil kommer vi fram till vår första sluss, i närheten av Argens Minervois. Men timmen är sen och slussen stänger vid sjutiden. Där ligger det redan några båtar och väntar så vi lägger till vid flodbanken och lagar oss en god middag. Vår pråm har alla bekvämligheter man kan tänka sig och är utrustad med flera sovrum, badrum och kök.  

Nästa morgon vaknar jag och tittar ut genom fönstret i min hytt. Solen håller på att gå upp över den stilla kanalen­ och himlen lyser vackert i rosa och gult. Det är dags att slussa för första gången och vi läser instruktionsboken noggrant. Där står det uttryckligen att det är mycket viktigt att säga ”bonjour” och ”merci” till slussvakterna, så vi är noga med att hälsa och tacka.

Det är imponerande att se vattnet som forsar genom tre portar hela vägen från toppen när dammluckorna öppnas. Canal du Midi finns med på Unescos lista över våra världsarv. Den snillrika kanalen med sina 63 slussar konstruerades mellan 1666 och 1681 av Pierre-Paul Riquet och hans 12 000 medarbetare. Kanalen var den sammanbindande länken mellan Atlanten och Medelhavet. Här kunde man transportera handelsvaror av alla möjliga slag.

Genom smala stenbroar, över akvedukter och förbi slussar tar vi oss fram längs kanalen. På eftermiddagen blir det rosévin på däck och vår franska vän Gégé plockar fram gitarren. Vi sitter alla på däck och sjunger allsång i

solnedgången. I det mjuka ljuset blir det sedan dans på taket. Det är hur mysigt som helst och i den varma skymningen går vi en promenad längs flodbanken och plockar söta vindruvor och sol­rosor på fälten.

Nästa dag beger vi oss till Carcassonne. Från kanalen syns den vackra sagoborgen på avstånd. Vi ankrar båten och vandrar in bland gränderna i den gamla delen av staden som började byggas redan under romartiden. Det är som att träda in i en filmscen där man kan förvänta sig att se riddare i tunga rustningar och hästar komma klapprande. Speciellt på kvällen. Då är det verkligen stämningsfullt att strosa bland de tysta gränderna, endast upplysta av de glittrande gatlyktorna.

Det är svårt att lämna den stora borgen och jag vänder mig om flera gånger för att få en sista skymt av de vackra tornen­. Sedan vandrar jag sakta ner mot båten igen. 

LÄS MER:

Bäst just nu i sköna Barcelona

Här är Cyperns hetaste pärla

Så sparar du tusenlappar på charterresan

klar

Artikellänk är kopierad

Tidningen Res
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro