ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Med uppenbar känsla för jord

Maria Ullsten · 1 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Det är skillnad på jord och jord, särskilt för den som odlar i krukor. Det vet Karin Eliasson, som driver en liten handelsträdgård ihop med en kollega.

Det är skillnad på jord och jord, särskilt för den som odlar i krukor. Det vet Karin Eliasson, som driver en liten handelsträdgård ihop med en kollega. Foto: Maria Ullsten


Bra jord viktigt både i land och kruka, tipsar trädgårdsmästaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Karins bok.
Karins bok.

Så här års behöver växterna en ordentlig frukost efter den långa vintersömnen. Stallgödsel med mull kan de inte få för mycket av. Det är alltid rätt.” Det säger trädgårdsmästaren Karin Eliasson, som har skrivit boken ”Känsla för jord”.

ETT PARADIS Man skulle kunna säga att vi träffas i paradiset. Sedan fyra år tillbaka driver Karin Eliasson en liten handelsträdgård med kafé vid vattnet i Nacka öster om Stockholm. Tillsammans med sin kompanjon Isac har hon skapat ett omtyckt utflyktsmål av den k-märkta miljön med växthus och små åkerlapparna. – Det är en dröm vi förverkligar här, säger hon och ser ut över grusplanen med de knotiga fruktträden. Så här års ligger den mörka jorden ännu bar i rabatterna och kryddlanden i södersluttningen ner mot de släta klipphällarna i vattenbrynet. Nu är det hög tid att ge växterna sin årliga frukost. wMen hur ska en amatör veta när det är dags? ww– När jorden reder sig. När den slutar fastna på klackarna! skrattar Karin Eliasson när hon utan minsta tvekan stövlar ut i de ännu kladdiga gångarna som slingrar mellan de blivande blomsterbäddarna för att bli fotograferad.

GLÖMMER JORDEN Men många trädgårdsälskare glömmer bort själva jorden. – Det har inte fokuserats så mycket på jorden. Trädgårdstrender har handlat om sinnlighet, om det vackra och det prunkande. Enligt Karin Eliasson har det större betydelse att du har en frisk och ändamålsenlig jord än vilka växter du planterar. Hon möter ofta kunder som under lång tid bara gödslat med blå korn någon gång varje sommar.   – Konstgödsel tillför visserligen näring. Men det gör ingenting för maskarna och alla svampar och andra mikroorganismer som är så viktiga för att rötterna ska må bra. Det hör inte hemma i rabatter, säger hon. Det är här mullen kommer in. Oavsett om jorden är sandig eller lerig behövs mull, förmultnade växtdelar. Bark är i allmänhet bättre än torv. – Mullen gör att jorden får en bra struktur och det hjälper till att hålla fukten. Med mull blir jorden luftig så att rötterna får det livsviktiga syret.

HÖG NÄRINGSHALT Särskilt för dem som odlar i kruka är det stor skillnad på jord och jord. Där har ju växten ett ytterst begränsat område att hämta näring från. Det är till exempel vanligt med dålig jord, som sjunker samman och packar ihop sig. – Det är värt att köpa en rätt komponerad jord med hög näringshalt som successivt släpps ut till växten. Det ska vara jord avpassad för kruka. Den är rätt komponerad med hög näringshalt som släpps ut långsamt till växten.

KÄNSLAN KOM MED MODERSMJÖLKEN Karin Eliasson är uppväxt i en lantbrukarsläkt på slätten norr om Halmstad. Sin känsla för jord fick hon med modersmjölken. Men det var först när hon i vuxen ålder blev lärling på Rosendals trädgårdar på Djurgården i Stockholm som hon insåg vilket kunskapskapital hon fått med sig hemifrån. Hon bara visste en massa om jord i allmänhet och tung lerjord i synnerhet. – Många tänker inte på att en bra jord är a och o. Det är ju där växterna ska leva, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Ullsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro