ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Medelålders-Brett satsar på stråkarna

metroxpress · 25 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

IKON Han fyller 40 i år, den androgyna ikonen från 90-talsbandet Suede. Nu är han tillbaka med ett album fullt av personliga texter om sin pappas död och ensamhet och med en kritisk syn på konsumtionssamhället.– Det var dags att ta av masken och visa vad som finns där bakom. I många år försökte jag gömma mig bakom en cool fasad och bilden av Brett från Suede. Nu skulle jag vilja att folk ser mig som person i stället för imagen, säger han om solodebuten ”Brett Anderson”.

Stråkar har tagit över från gitarrerna som det dominerande soundet, kanske framför allt på grund av hans samarbete med den norske elektronikamusikern Fred Ball.– Jag har varit väldigt mån om att mitt soloalbum inte skulle låta som ett Suede-album. Samarbetet med en keyboardist i stället för en gitarrist har gjort låtarna distinkt annorlunda, trots att de inte är helt olika Suede.

Stråkarna är ett återvändande till Brett Andersons musikaliska uppväxt. – Jag har alltid haft en märklig relation till klassisk musik eftersom jag tvångsmatades med den som barn. Min pappa var fixerad vid klassisk musik, så det är definitivt djupt rotat i mitt psyke. Men till nu har jag avfärdat klassisk musik, eftersom det var min pappas musik. I  dag är jag övertygad om att Suedes romantiska sound kommer från min uppväxt med klassisk musik.

Trots att det här är första gången han arbetat på egen hand, efter det kortlivade äventyret med gamle Suedekompisen Bernhard Butler i The Tears, tar inte Brett Anderson chansen att göra musikaliska utsvävningar. Han är fortfarande inspirerad av nyromantik och melankoli och bryr sig inte om att jaga trender som den brittiska musikpressen älskar att skriva om.

– Jag har vuxit ifrån hungern efter mediernas uppmärksamhet. Jag vill inte låta gammal och trist, men du måste utveckla dig som musiker och inte bry dig om all mediehajp. Annars är du en kändis, inte en musiker. I backspegeln hade det troligen varit hälsosammare för Suede att inte få all den uppmärksamhet vi fick i medierna. Men när vi hade den var det nästan lika upplyftande som att gå på droger, säger Brett Anderson.

klar

Artikellänk är kopierad

metroxpress
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro