ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Medelhavsdieten skydd mot åldrande i cellerna

Åsa Larsson · 3 Dec 2014
Uppdaterad 3 Dec 2014
Telomererna är kapslar ytterst på kromosomerna som skyddar mot förlust av information när cellerna delar sig.

Telomererna är kapslar ytterst på kromosomerna som skyddar mot förlust av information när cellerna delar sig. Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Medelhavsdieten verkar skydda cellerna mot att åldras – det visar en ny studie.

Amerikanska forskare har studerat 5 000 sjuksköterskor i över ett decennium. De sköterskor som hållit sig till den så kallade Medelhavsdieten, med mycket grönsaker, olivolja och fisk, visade färre ålderstecken i sina celler.

Forskarna har tittat närmare på telomererna, de små kapslarna ytterst på kromosomerna där vårt dna finns lagrat. Telomererna skyddar mot förlust av genetisk information vid celldelning, skriver brittiska BBC.

Ju äldre vi blir desto mer krymper telomererna och kortare kapslar har kopplats till åldersrelaterade sjukdomar. I studien hade de personer som hållit sig till Medelhavsdieten längre och friskare telomerer.

Det är oklart vad det är som gör dieten så nyttig, men det verkar som att vitaminrik mat ger ett skydd mot stress och skador på vävnader och celler.

Studien har publicerats i  British Medical Journal och oberoende experter kallar fynden intressanta, men ofullständiga, skriver BBC.

– Med det sagt så är den här omfattande och väl genomförda studien överensstämmande med hypotesen att dietändringar kan leda till avsevärda hälsoförbättringar, säger doktor David Llewellyn vid Exeter-universitetet i Storbritannien.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro