ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Medicin mot vinterkräksjukan testas i vinter

Ellen Wennerström · 11 Dec 2013
Uppdaterad 12 Dec 2013

Forskare hoppas på att många får vinterkräksjukan den här säsongen så att en medicin kan testas. Medicinen finns redan men de vet inte om den funkar på vinterkräksjukan.

klar

Artikellänk är kopierad

För att undvika att åka på vinterkräksjukan är det viktigt att hålla god hygien.
För att undvika att åka på vinterkräksjukan är det viktigt att hålla god hygien.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det krävs att 215 barn mellan sex månader och 16 år insjuknar i vinterkräksjukan den här säsongen för att forskarna ska kunna bli klara med sin studie, skriver Dagens Medicin. Testen görs redan på patienter på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. De får en dos odansetron eller placebo, lämnar avföringsprov och följs sedan upp under ett dygn.

Läkemedlet odansetron används i Sverige mot illamående och kräkningar vid bland annat cellgiftsbehandling. I andra länder används det till patienter med vilken typ av magsjuka som helst.

– Man har ingen aning om vilka mikroorganismer medicinen fungerar på. Nu ska vi för första gången ta reda på om den fungerar just vid vinterkräksjuka och maginfektion med rotavirus, säger Lennart Svensson, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet, till Dagens Medicin.

Forskarna tror att nervsystemet påverkas vid illamående och kräkningar vid calici- och rotavirusinfektion och om den här medicinen fungerar skulle det bekräfta den hypotesen. Förhoppningen är att smittspridningen ska minska vilket skulle innebära ekonomiska vinster.

– Vi har en stor andel barn som kommer in med magsjuka. Det är besvärligt, behandlingskrävande och patienterna behöver enkelrum. I dagsläget behandlas barnen med sockersaltlösning i första hand, kräks de mycket får de dropp. Hittar man en bättre lösning vore det lättare för barnen och färre skulle smittas, säger Daniel Noval, ST-läkare på Drottning Silvias barnsjukhus som är kliniskt ansvarig för studien.

klar

Artikellänk är kopierad

Ellen Wennerström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro