ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Medison slår ifrån sig

TT · 11 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

BLUFFANKLAGELSE. Kunderna lovades bärbara datorer för dryga tusenlappen. Men leveranserna har uteblivit och bluffanklagelserna haglar.Nu påstår företaget Medisons vd att datorerna slutligen är på väg.– Min bästa gissning är att de kommer om ett par veckor, säger Valdi Ivancic till TT. Han och hans företag har under sommaren rönt stor uppmärksamhet, framför allt i datorpressen och bloggosfären.Först var det själva löftet om en extremt billig "folkdator" som skapade rubriker. Men efterhand, sedan Medison skjutit upp de utlovade leveranserna och avslöjats med felaktig och missvisande information, har häpen nyfikenhet förbytts i ilsken kritik.

Själv framhärdar Ivancic: Medison är ett seriöst företag som drabbats av "logistikproblem" som gjort att datorerna ännu inte nått fram till kunderna.TT: Vad är problemet mer specifikt?– Dels är det transporter. Dels har det att göra med den stora efterfrågan som har varit, säger Ivancic och antyder att produktionskapaciteten inte räcker till. Medison hävdar att sedan företaget i våras gick ut med sitt erbjudande har uppemot 300 000 datorer beställts av kunder runt om i världen. Hur många svenska kunder bolaget har kan Ivancic inte säga.– Men det är många tusen, säger han. Enligt Ivancic har ett stort antal datorer redan tillverkats, främst i Asien. Men var de i dag befinner sig rent fysiskt vill han inte säga.– De tillverkas, monteras och ska skeppas från olika håll. Vill tysta kritikernaHan säger att samtliga samarbetspartners (dessa vill Medison inte namnge) nu har förstått allvaret och arbetar för att leverera så fort som möjligt.I själva verket skulle Medison, enligt Ivancic, inom kort kunna leverera datorer till ett mindre antal kunder. Men han hävdar att detta bara skulle leda till nya bluffspekulationer, påståenden om att bolaget kommer att skicka ett fåtal datorer, ta pengarna och sticka. Därför väntar Medison tills en större utskeppning kan göras.– Då kan vi få tyst på både kritikerna och tvivlarna, och bevisa att vi är seriösa. "Demokratisk fråga"Tillfrågad varför kunderna ska tro på Medison den här gången målar Ivancic upp en bild av en närmast idealistisk organisation:– Vi gör det här för att kunna erbjuda den stora massan ett arbetsredskap som alla ska ha rätt till. Det är helt enkelt en demokratisk fråga. -Hade det viktiga varit att få in pengar så hade vi gjort någonting annat. 37-årige Valdi Ivancic har en lång rad företagsnedläggningar bakom sig, bland annat en konkurs i företaget Medison Data 2003. Det enda nu verksamma företaget med anknytning till Ivancic som finns registrerat hos Bolagsverket är Medison Consulting, som han driver som enskild firma.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro