ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Medium misslyckades i vetenskapligt test

Matilda Bjerlöw · 1 Nov 2012
Uppdaterad 1 Nov 2012
– Jag vet att det jag gör är på riktigt, säger Kim Whitton (till vänster), som har jobbat som medium i 15 år. När hennes krafter testades i ett vetenskapligt experiment gick hon dock bet.

– Jag vet att det jag gör är på riktigt, säger Kim Whitton (till vänster), som har jobbat som medium i 15 år. När hennes krafter testades i ett vetenskapligt experiment gick hon dock bet. Foto: Goldsmiths University


De båda mediumen accepterade utan tvekan att pröva sina krafter i ett vetenskapligt test. Att skriva ner hur personer bakom en skärm såg ut skulle väl inte vara några problem! Trodde de ja. Ingen av dem hade mer än ett rätt av fem.

klar

Artikellänk är kopierad

Brittiska Patricia Putt och Kim Whitton, som båda försörjer sig som medium, ställde gärna upp på att delta i det vetenskapliga testet på Goldsmiths University.

Uppgift: Att beskriva fem slumpmässigt valda personer, som satt tysta och dolda bakom en skärm.

Dessa fick sedan läsa beskrivningarna och berätta om de kände igen sig.

Något som bara en av fem gjorde – vilket forskarna menar är förenligt med ren tur.

– Ja, det skulle vem som helst klara med lite tur, säger professorn Chris French, som ligger bakom experimentet, till Dailymail. Han tillägger: – Det är olyckligt för dem att de inte klarade testet, men vi är jättetacksamma för att de ställde upp och önskar dem all lycka i framtiden.

Men mediumen låter sig inte avskräckas: – Jag har alltid velat vara med i ett sådant här test eftersom jag vill minska glappet mellan övernaturliga energier och vetenskap. Jag vet att det jag gör är på riktigt, säger Kim Whitton, som har jobbat som medium i 15 år.

Vetenskapsskribenten Simon Singh, som hjälpte till att designa testet, har en teori kring varför det misslyckades: – Pat och Kim är väldigt intuitiva och snappar nog omedvetet upp kroppsspråk och andra subtila hintar. Men i vårt test tog allt sådant bort, eftersom försökspersonerna satt tysta bakom skärmar.

Även här i Sverige har det övernaturliga hamnat på tapeten. Ett stort forskarbråk rasar just nu i Lund, efter att en Lundaprofessor skrivit i universitetets personaltidning LUM att tankeöverföring är möjlig. Etzel Cardena, som han heter, är världens enda professor i parapsykologi och har varit verksam vid Lunds universitet sedan 2005.

I personaltidningen hävdar han att han funnit tydliga bevis på att telepati fungerar, något som har mötts av massiv kritik. I en debattartikel i Svenska dagbladet i dag rasar nio andra lundaprofessorer över hans påstådda upptäckt. "Okritiskt", "genant" och "en vetenskaplig avart", lyder några av omdömena från kollegerna, som menar att det Etzel Cardena bedriver är pseudovetenskap som kan skada Lunds universitets trovärdighet. – Det där är bara löjlig kritik, de förstår inte alls vad vi gör, säger Etzel Cardena till Sydsvenskan.

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Bjerlöw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro