ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Megavarsel på Arbetsförmedlingen - vart tredje jobb ska bort

Björn Sjö · 30 Jan 2019
Uppdaterad 30 Jan 2019
Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg kan tvingas göra 4 500 arbetslösa.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg kan tvingas göra 4 500 arbetslösa. Foto: TT


Arbetsförmedlingen lade på tisdagen ett megastort varsel. Totalt handlar det om 4 500 tjänster, var tredje anställd. Fackets ordförande är chockad, men ser också goda möjligheter för de uppsagda att hitta nya jobb.

klar

Artikellänk är kopierad

Varslet på Arbetsförmedlingen är ett av de största någonsin i svensk historia.– Det är ett tungt beslut vi har tagit, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg i ett pressmeddelande.

Megavarslet beror på att budgeten bantas med 800 miljoner för 2019, plus att 4,5 miljarder har prutats bort från anslaget till så kallade programinsatser för arbetssökande.

Nedskärningarna är ett resultat av uppgörelsen mellan regeringspartierna och mittenpartierna, där särskilt Centerpartiet velat hårdbanta Arbetsförmedlingen.

Myndigheten har idag 13 500 anställda och 430 konsulter.Generaldirektören räknar med att mellan 3 500 och 4 000 av de varslade finns utanför huvudkontoret i Stockholm. Men vilka av landets 242 kontor som stängs är oklart.– Det är för tidigt att ange. Hur övertaligheten kommer att fördelas behöver vi återkomma till, säger Maria Hillborg på Arbetsförmedlingens presstjänst.

Tolv månaders uppsägningstid

Neddragningen kommer att ta tid, förklarar hon. Varslen lämnades på tisdagen och förhandlingar inleddes. Först när de är klara kan uppsägningar lämnas. De anställda har uppsägningstider på mellan en månad och ett år,  beroende på hur länge de varit anställda.

Fredrik Andersson är ordförande för ST, arbetsförmedlarnas fack. Han var beredd på ett varsel, men inte så stort.– Det här får stora konsekvenser. Rejält färre anställda och ett mindre roligt arbetsklimat lär påverka verksamheten. Vilket i sin tur kan drabba våra kunder och servicen till dem, säger fackordföranden.

Fredrik Andersson är osäker på hur las, lagen om anställningsskydd, kommer att påverka processen. Om turordningen ska ske inom varje kontor, län eller annan krets är en förhandlingsfråga, förklarar han.

Attraktiva på arbetsmarknaden

Trots allt ser Fredrik Andersson inte situationen som helt hopplös.– Jag tror att våra medlemmar är attraktiva på arbetsmarknaden. Har man jobbat ett tag så har man ett kontaktnät, det är en fördel. Vi tappar redan idag en del personal till kommuner och andra myndigheter. Där tror jag det finns möjligheter, och arbetsmarknaden ser god ut.

Optimismen delas av Kompetensföretagen, bransch- och arbetsgivarorganisation för företag inom rekrytering, omställning och personaluthyrning.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro